Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
yarasa
Email :980

Yarasanın Latincesi Chiroptera olarak belirlenmiştir. Yarasa, uçabilen bir memeli hayvan türü olarak bilinir. Bilinenin aksine kuşlar gibi tüylere sahip değillerdir. Kanatları tüylerden değil deriden oluşur. Arka kısımlarında iki ayakları bulunuyor olmasıyla beraber ön kısımlarında hem kol hem de kanat görevinde kullandıkları iki uzuvları bulunur. Yarasa nedir? hakkında temel olarak bu bilgilerde, sınıflandırmaları yapılabilmesi mümkündür.

Yarasa ve Özellikleri

Uçan canlılar arasında sınıflandırılan yarasa, aynı zamanda memeliler kategorisinde yer alıyor olmalarıyla şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Yarasa özellikleri, yarasaların yakından tanınmasında önem taşır.

Başları aşağıya doğru gelecek şekilde asılı kalabilme özelliğine sahip olan yarasalar, bacaklarında bulunan özel kas yapısı sayesinde bunu gerçekleştirebilir durumdadırlar.

Bir yıl içerisinde 3 aylık süre boyunca kış uykusuna yattıkları bilinir. Havaların soğuk oldukları dönemde yarasaların normal faaliyetlerini gerçekleştiremez durumda olmaları, kış uykusuna yatmalarındaki temel sebeptir. Kış uykusunda olmadıkları dönemlerdeyse öğle saatlerinde uyku halinde olurlar.

Uçabilen tek memeli özelliğine sahip olmasıyla, el ve parmak kemikleri de birleşik yapılıdır. Yarasalar koloni halinde yaşayabilen canlılardır. Görüntüleri, türlerine bağlı olacak şekilde değişkenlik gösteriyor olmasıyla birbirlerinden ayrılan yapıdadır. Bazı yarasalarda kulaklar gövdeden daha büyük olabilir.

Geceleri yönlerini sesler yardımıyla bulurlar. İnsanlar tarafından duyulamayacak frekans aralığında ses çıkarma özelliğine sahip olmaları sayesinde, belirli noktalardan çarparak geri gelen frekanslar sayesinde yönlerini kolaylıkla bulabilirler. Görüş yetenekleri kısıtlı olduğundan dolayı, ses frekanslarını kullanırlar.

Yarasa Türleri

Dünyada yaklaşık 1000 farklı türde yarasa mevcuttur. Yarasa türleri içerisinde sadece 3 tür, kan emici özelliği taşır. Kan emme özelliğine sahip yarasalar bulunduğu gibi aynı zamanda meyve türleriyle beslenen yarasalar da bulunur.

Yarasa türleri genel olarak; Cüce Yarasalar, Küçük Yarasalar ve Büyük Yarasalar olarak sınıflandırılır.

Her yarasa türünün sahip olduğu özellik ayırt edici niteliktedir. Görünümleriyle birlikte aynı zamanda yaşam türleri açısından türler arasındaki değişkenlikler belirleyici temel unsurdur.

Yarasalarda Avlanma ve Beslenme

Beslenmeleri temel olarak üç farklı kategoride sınıflandırılır. Yarasalarda beslenme, bazı türler özelinde sadece meyve bazı türlerde ise ettir. Dünya üzerinde bulunan nadir üç türdeyse beslenme sadece kanla görülür. Yarasalarda avlanma özelliği, etçil ve kan emici şekilde beslenen türlerde gelişmiştir. Besinlerini yakalamak için gece karanlığı yarasalar için en ideal zaman aralığı olur.

Yarasalarda Üreme ve Çiftleşme

Yarasalar, memeli canlılar olduklarından dolayı yarasalarda üreme bilinenin aksine yumurtayla değil yavrulamayladır. Yılda bir kez yavrulayan yarasalar, türlerine göre farklı zaman dilimlerinde çiftleşirler. Yarasalarda çiftleşme dönemi genel olarak güz dönemine denk gelir. Aile ve eş seçimi gibi bir özelliğe rastlanmadığından dolayı rastgele çiftleşme özelliğine sahiptirler. Dişi yarasalar çiftleşmenin ardından erkek yarasa tarafından bırakılan spermleri uzun süreli olarak koruyarak farklı sürelerde yumurtayı dölleyebilirler.

Yarasa Ömrü

Yarasalar ortalama olarak 20 yıl süreyle yaşamlarını devam ettirirler. Yarasa ömrü, türler arasında görülen değişimlere bağlı olarak daha kısa olabileceği gibi bazı yarasalar için bu süre nadiren uzayabilir.

Yarasalar Hakkında İlginç Bilgiler

Geçmiş yıllardan itibaren pek çok rivayet yarasalar hakkında söylenegelmiştir. Yarasalar hakkında ilginç bilgiler, gerçek bilgilerden oluşur.

  • Yarasalar koloni halinde yaşayabilirler. Dünyanın bilinen en büyük kolonisi toplamda 20 milyon yarasadan oluşan Amerika’da bulunan Bracken Yarasa Mağarası’dır.
  • Yarasalar tükettikleri besinler nedeniyle çiftçilere yardımcı olurlar. Özellikle böcekle beslenen türler ekosisteme yüksek derecede faydalı özelliktedirler.
  • Yarasaların yaşam alanları çok çeşitlidir.
  • İnsanlara zarar verme özelliğini göstermezler.
  • Yarasalar sahip oldukları kanatlarla havada anlık ivmelerle avlarına yaklaşabilme özelliğine sahiptirler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar