Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
zürafa
Email :1515

Zürafa, oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olan ve Afrika bölgesinde yaşayan bir memeli türüdür. Bu hayvan genellikle Afrika’nın çorak arazilerinde yaşar ve göç eden hayvan grupları arasında yer alır. Kıtlık baş gösterdiğinde göç eden diğer sürü hayvanları ile büyük bir göç seyahati yapar. Göç güzergâhı genellikle Güney Afrika’dan Kuzey Afrika bölgesine doğru gerçekleşir. Nadir de olsa Avustralya kıtasında yaşadığı da gözlemlenmiştir. Ancak ana vatanı Afrika kıtasıdır. Zürafanın Latincedeki adı Giraffa Camelopardalis’tir. Oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir ve otobur bir beslenme özelliğine sahiptir. Genellikle sürü halinde yaşar ve oldukça korumacı içgüdüler ile donatılmıştır.

Zürafa Özellikleri

Zürafa özellikleri arasında kahverengi ve sarı tonlarında bir deri rengi bulunur. Her ne kadar boyu uzun olsa da derisi Afrika çayırları arasında kamuflaj sağlar. Karada yaşayan en uzun boylu memeli olarak bilinmektedir. Uzun boynu sayesinde yüksek yerlerde bulunan ağaç yapraklarını ve meyveleri yiyebilir. Zürafaların boyu ortalama olarak 4,5 metredir. Ağırlıkları ise 800 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Yetişkin bir zürafa tek bir öğününde kilolarca ot tüketebilir. Ayrıca geviş getiren hayvan grubu arasında yer alır.

Zürafa Türleri

Zürafa türleri arasında Masai Zürafası, Kuzey Zürafası ve Güney Zürafası bulunmaktadır. Geçtiğimiz süre zarfında bu yeni türler keşfedilmiştir. Zürafaların yalnızca tek bir türe sahip olduğu biliniyordu ancak yeni türlerin genlerinde herhangi bir mutasyon gelişmediği ve bir zürafa türü olarak adlandırıldıkları ortaya çıkmıştır.

Zürafalarda Avlanma ve Beslenme

Zürafalar etçil hayvanlar olmadıklarından avlanma içgüdüleri yoktur. Bazen hemcinslerini öldürebilseler de bunu beslenmek için yapmadıkları oldukça açıktır. Zürafalarda beslenme genellikle bitki yaprakları ve meyve-sebze üzerinedir. Genellikle bitki yaprakları, yüksek yerlerde bulunan ağaç dalları ve meyveleri tüketir. Uzun boyunları ve dilleri sayesinde her türlü yiyeceğe ulaşabilmektedir. Dilleri özel bir salgıya sahiptir ve tükürükleri oldukça yapışkandır. Bu sayede bitki yapraklarını ısırmadan, dilleri ile kolayca alabilmektedir. Geviş getirme özelliğine sahiptir ve kurak araziye yaşamak için evrimleşmiştir.

Zürafalarda Üreme ve Çiftleşme

Zürafalarda çiftleşme dönemi, ilkbaharın başlangıcı ile gerçekleşir. Çiftleşme döneminde dişiler, erkeklere kur yaparak çiftleşme çağrısında bulunur. Erkeklerin dişi ile çiftleşmesi için kavga etme geleneği, bu hayvan türünde bulunmamaktadır. Dişiler erkekleri ile çiftleşir ve gebe kalır. Gebelik süreleri ortalama 12 aydır. Bu sürenin sonunda en fazla 2 yavru doğurabilir. Yeni doğan zürafalar ilk günlerinde oldukça zor hareket eder. Ancak 1 hafta sonrasında hareket etme ve beslenme kabiliyetine sahip olur. Memeli hayvanlar arasında en az doğum oranına sahip hayvan grubu arasında yer almaktadır. Yavrular sürü tarafından sürekli olarak gözlemlenir ve korunur. Yırtıcıların saldırısına uğramamaları için sürünün seyahat halindeki pozisyonunun tam merkezinde kalır.

Zürafa Ömrü

Zürafalar, yırtıcılar tarafından en az saldırıya uğrayan otçullar arasında yer almaktadır. Uzun boyu ve cüsseli yapısı ile yırtıcıların uzak durması gereken memeli hayvanlar arasındadır. Bu yüzden zürafa ömrü ortalama 30 ile 32 yıl arasında değişmektedir. Kıtlık döneminde göç zamanını kaçırmayan ya da hastalıktan muzdarip olmayan zürafaların ömrü daha uzun olabilmektedir.

Zürafalar Hakkında İlginç Bilgiler

Zürafalar hakkında ilginç bilgiler arasında dillerinin mavi renkte olması vardır. Dilleri yetişkin bir insanın kolu boyutundadır ve oldukça yapışkandır. Yapışkanlık özelliği, tükürük bezlerinin ürettiği bir salgıdan kaynaklanmaktadır. Bu sayede ısırık yetisini kullanmadan çok rahat bir şekilde bitki köklerine ve yüksek ağaç dallarına ulaşabilmektedir. Cüsseli yapısına rağmen saatte 30 kilometre hıza ulaşabilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar