Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Eklembacaklılar
uğur böceği
Email :4330

Uğur böceği, küçük boyutlarda olan ve düz kanatlı böcek familyasında yer alan bir böcek türüdür. Genelde kırmızı ve turuncu tonlarında olan bu böcek, oldukça nadir görülür ve kişinin üzerine konduğunda şans getirdiğine inanılır. Uğur böceğinin Latincedeki adı Coccinellidae’dir.

Uğur Böceği ve Özellikleri

Uğur böceğin büyüklüğü 4 ila 10 mm arasında değişir. Böceklerin gövdesinin şekli neredeyse yuvarlak veya uzamış-ovaldir, alttan düzdür ve yukarıdan sertçe dışbükeydir. Bazı türlerde yüzey ince tüylerle kaplıdır. Uğur böceği gövdesinin yapısında, baş, pronotum, üç bölümden oluşan meme, üç çift bacak, karın ve elytralı kanatlar ayırt edilir. Böceğin başı küçüktür, prothoraksa hareketsiz bir şekilde bağlıdır ve türe bağlı olarak, biraz uzatılabilir. Böceğin gözleri nispeten büyüktür. 8-11 segmentten oluşan antenler büyük bir esnekliğe sahiptir. Genellikle yüzeyinde çeşitli şekillerde lekeler vardır. Anterolateral ve medyan memelerden farklı olarak, bir böceğin gövdesi boyunca uzanır, metathorax’ın şekli neredeyse mükemmel bir kareye benzemektedir.

Uğur böceklerinin orta uzunlukta 6 bacakları vardır. Böceğin her ayağının yapısında, üç ayrı ve bir gizli bölüm ayırt edilir. Onların yardımı ile böcek çim veya bitkilerin sapları üzerinde oldukça hızlı hareket edebilir. Uğur böceğinin karnı, altından sternitlerle (kesikli yarıçaplarla) kaplı beş veya altı bölümden oluşur.

Böceğin koruyucu kapaklarının rengi parlak kırmızı, doymuş sarı, siyah, koyu mavi veya kahverengi, farklı şekillerde siyah, sarı, kırmızı veya beyaz lekelerle olabilir. Bazı yabani türlerde bu lekeler soyut modellere karışabilir, diğerlerinde genellikle yoktur. Çoğu zaman pronotumdaki örüntü, uğur böceğinin cinsiyetinin ayırt edilebileceğinin bir işaretidir. Neredeyse hiçbir hayvan ya da böcek, aile üyelerine zarar veremez. Yumurtalarını pupaların vücutlarına ya da uğur böceği olan yetişkin bireylere yerleştirmek için yerler seçerler. Antarktika ve ebedi karlarla kaplı alanlar hariç olmak üzere dünyanın tüm kıtalarını ve iklim bölgelerinde bu böcekler bulunmaktadır.

Bazı türleri, yalnızca yaprak biti kolonilerinin geliştiği bitkileri yerleşmeyi tercih eder. Diğerleri ise, çayırlar ve nehirler boyunca ağaçlık alanlar olarak sazları tercih ederler. Uğur böceği ailesinden gelen tüm türler termofilik böceklerdir, bu nedenle ılıman enlemlerde yaşayan bireylerin çoğu, soğuk havaların başlangıcını beklerken, büyük bir sürüde toplanır ve ılıman bir iklime sahip olan ülkelerde kışa uçarlar. Ancak, yerleşik böcekler de vardır. Kışı beklerler, büyük topluluklarda toplanırlar, sayısı 40 milyona ulaşabilir.

Uğur Böceği Türleri

Uğur böceği türleri arasında Yedi Noktalı Uğur Böceği ve Asya Uğur Böceği bulunmaktadır.

Uğur Böceklerinde Avlanma ve Beslenme

Uğur böceklerinde beslenme, genellikle bitki yaprakları ve meyveler ile meydana gelir.

Uğur Böceklerinde Üreme ve Çiftleşme

Uğur böceklerinde üreme dönemi genellikle sonbaharın başlangıcında oluşur. Bu süreçte çiftleşen uğur böcekleri, en fazla 8 yumurta yumurtlayabilir.

Uğur Böceği Ömrü

Uğur böceği ömrü ortalama 2 haftadır. Bu sürede hava şartları, onlar için en olumsuz hayat koşullarıdır.

Uğur Böcekleri Hakkında İlginç Bilgiler

Uğur böcekleri hakkında ilginç bilgiler arasında şans getirme söylentisi vardır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar