Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Kuşlar
tavuk
Email :6292

Bir kuş familyasında bulunan tavuk, günümüzde pek çok alanda yaşayan ve tüketilen bir hayvan türüdür. Kısa ve kalın bir gagaya sahip olan tavuklar, kanatlı ama uçamayan kuşlar grubunda yer almaktadır. Tavuğun Latince’deki adı Gallus Gallus Domesticus’tur. Tavuk en alçakgönüllü ve yaygın evcil hayvanlardan biridir. Bölgenizdeki herhangi bir çiftlikte bulabileceğinizden emin olabilirsiniz. Evcil tavuğun yetiştirilmesi yaklaşık dört bin yıl önce, muhtemelen Hindistan’da başladı. Oradan yavaş yavaş İran’a ve Yunanistan’a geçti ve sonunda dünyaya yayıldı. Şu anda, dünyanın hemen hemen her ülkesinde tavuklar yetiştiriliyor. Yaklaşık 70 farklı tavuk türü vardır.

Tavuk Özellikleri

Tavuklar birçok ebat ve renkte bolca bulunur. Saf beyazdan koyu kahverengiye kadar değişen renkte yumurtalar bırakırlar. Bir yılda yumurtladığı yumurtanın sayısı sıfırdan, 365’e kadar değişir. Üremesinde herhangi bir gelişme göstermeyen tipik tavuk türleri genellikle yiyecek, hastalık ve hava koşullarına gibi durumlara bağlı olarak yılda 25 ila 100 yumurta koyacaktır. Döşeme tavukları genellikle sağlıklarına ve yılın zamanlarına bağlı olarak altı ila sekiz aylık arasında yumurta üretmeye başlarlar. Geliştirilmiş üreme beş ile altı aylıkken başlar ve iyi şartlar altında yılda 180 ila 365 yumurta üretirler. Tabaka başına 240-280 yumurta üretim ortalamasıdır. Et üretimi için özel olarak geliştirilmiş gelişmiş ırklar da vardır. Bu tür kafkasların tavukları yaklaşık 2 kg ağırlığında olabilir.

Piliçler 21 günlük inkübasyondan sonra döllenmiş yumurtalardan doğarlar. Tavukların üretiminde, kuluçka doğal yollarla (broody tavuk) veya yapay yollarla (inkübatör) olabilir. Kuluçkalık, civcivi alt vücudun içinde kendi yumurtanın sarısını absorbe yumurta kesesinin içinde tutar. Bu tomurcuk, onlara iki güne kadar yeterli miktarda yiyecek ve su sağlar; bu süre içinde, kendi başlarına içmeye ve yemeye başlamalıdırlar. Piliçler, kabuğun büyük ucundaki bir hava hücresini kırarak doğarlar. Üst doruklarını kullanarak, piliçler kabuğun içine bir delik açar, sonra tamamen kırmaya yetecek kadar güçlenmeye devam ederler. Bu sürece “pipping” denir. Yumuşak ilk tüyleri kanatları ve kuyruk ucunda ilk haftada görünür. Diğer tüyler daha sonra büyür ve gelişir.

Civcivler ırk, beslenme ve çevre faktörlerine bağlı olarak farklı oranlarda olgunlaşırlar. Erkekler horoz olarak adlandırıldıklarında tam olarak gelişene kadar tavuklar olarak adlandırılır. Tam olgunluğa ulaşmadan önce dişilere piliç denir. Yumurta bırakmaya başladıklarında, tavuk olarak adlandırılırlar. Bazı çiftçiler bütün sürüyü tam yumurta üretimine ulaşana kadar civciv olarak görür.

Tavuklarda Avlanma ve Beslenme

Tavuklarda avlanma ve tavuklarda beslenme yapısı, yaşama şartlarına göre değişmektedir. Tavuklar evcil ise genellikle kümes içerisinde yaşamaktadır. Bu kümeslerde çeşitli yemler ile beslenmektedir. Doğal yaşamda bulunan tavuklar ise solucan, böcek ve bitki kökleri ile beslenmektedir.

Tavuklarda Üreme ve Çiftleşme

Tavuklarda üreme ve tavuklarda çiftleşme dönemleri oldukça sıktır. Bir tavuk, yıl içerisinde 400 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Doğum evreleri oldukça ilgi çekicidir. Yumurta içerisinde gelişen civcivler, 2 hafta içerisinde gençliğe erişir ve piliç halini alır. 3 ayın sonunda yetişkin bir tavuk halini alırlar.

Tavuk Ömrü

Tavuk ömrü, yaşam şartlarına ve beslenme durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Sağlıklı bir tavuk, 5 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Tavuklar Hakkında İlginç Bilgiler

Tavuklar hakkında ilginç bilgiler oldukça fazladır. Kanatlı yapıları olmasına rağmen uçamazlar. Ancak oldukça iyi koşucular olarak nitelendirilmektedir. Kanatlarını açarak yaptıkları koşularda, yüksek hızlara ulaşabilmektedirler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar