Tavşanın Latincesi Lepus olarak tanımlanır. Çok hızlı koşmalarıyla bilinen tavşanlar, uzun tüylere sahip olmalarıyla belirgin olarak uzun kulakları bulunur. Belirgin seviyede ayırt edici özelliklere sahip olmalarıyla beraber genel kanının aksine kemirgen olarak sınıflandırılamazlar. Tavşan tarihçesi çok uzun yıllara dayanıyor olmakla beraber günümüze kadar aynı şekilde gelmeyi başarmışlardır.
Tavşan Özellikleri
“Tavşan nedir?” sorusunu tüm detaylarıyla merak edenler için tavşanın sahip olduğu her detayın bilinmesi önem taşır. Tavşan özellikleri, tamamen özgün detaylardan oluştuğundan dolayı en doğru bilgileri edinebilmede ön plana çıkar.
Ağrılıkları 2 – 7 kg arasında değişkenlik gösteren tavşanlarda, bu özellik türe göre değişir. Uzunlukları bakımından incelendiklerinde 34 – 53 cm arasında olduklarının görülebilmesi mümkündür. Kuyruklarının boyutları ortalama olarak 10 cm kadardır.
Tavşanların kulakları, ayak boyutlarına yakın seviyede ya da ayaklarından biraz daha uzun olabilir. Duyu ve hisse sahip olan kulaklarıyla beraber tehlikelere karşı önsezileri bulunur. Aynı zamanda avlarını da kulakları yardımıyla bulabilme özelliğine sahiplerdir. Kulaklarını belirli bir açıya kadar çevirebilme avantajına sahip olmaları çevrelerindeki tüm olayları duyma istekleriyle yakından alakalıdır.
Yılda 2 kez olacak şekilde tüy değiştirme özelliğine sahiplerdir.
Sahip oldukları en belirgin özelliklerinin hızlı koşu olduğu gibi, sağlıklı halleriyle 60 kilometre hız yapabilirler. Tavşanlar 6 metrelik bir sıçrayış gerçekleştirebilmektedirler.
Evcilleştirmeye uygun canlılar oldukları gibi vahşi yaşam içerisinde de ömürlerini sürdürebilme özellikleri bulunur.
Tavşan Türleri
Çok sayıda farklı tavşan türleri bulunuyor olduğu gibi her tavşan türünün kendisine özgün belirli bir niteleyici özelliği bulunur. Sahip oldukları özellikleriyle birbirlerinden ayrılıyor olmalarıyla görünümleri de farklılık gösterir.
Tavşan türleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılırlar:
- Kır Tavşanı
- Avrupa Ada Tavşanı
- Pamuk Kuyruklu Tavşan
- Ankara Tavşanı
- Cüce Tavşan
- Rex Tavşan
- Argente Tavşan
- Havana Tavşan
- Viyana Tavşan
- Beveren Tavşan
- İngiliz Tavşanı
- Belçika Tavşanı
- Yeni Zelenda Tavşanı
- California Tavşanı
Bazı türler melez olarak ortaya çıkmış türler olmalarıyla beraber, günümüzde safkanlığını koruyan tavşan türleri de bulunur.
Tavşanlarda Avlanma ve Beslenme
Tavşanlarda beslenme genel itibariyle otladır. Otobur canlılar olarak sınıflandırılan tavşanların bazı türlerinde fare gibi küçük canlıları avlama görülür. Tavşanlarda avlanma sadece belirli yabani türlerde bulunur. Ancak tüm tavşan türleri otla beslenmelerini sürdürürler. Yeşillikleri çok seven hayvanlar olan tavşanlar, özellikle lahana, çimen, havuç, turp ve dereotuna karşı ilgililerdir.
Tavşanlarda Üreme ve Çiftleşme
Tavşanlarda çiftleşme doğal ortamlarda İlkbahar – Yaz dönemleri arasında görülür. Evcil tavşanlardaysa durum, vahşi dünyadan daha farklı olduğundan dolayı tavşanlarda üreme yıl boyunca görülebilir durumdadır. Uygun beslenme ve ortam oluştuğu durumlarda tavşanların üredikleri gözlemlenmiştir. Tavşan türleri çiftleşmenin ne zaman gerçekleştirileceğinin belirleyicisidir. Bazı türlerde 4 – 5 aylıkken çiftleşebildikleri gibi bazı türlerde bu süre 10 aya kadar çıkar.
Tavşanlarda gebelik dönemi ortalama olarak 30 – 32 gün arasında devam eder. Ancak bazı tavşan türlerine ve ortama olarak bu süreç 27 – 50 gün arasında değişkenlik gösterebilir. Dişi tavşanlar, erkek tavşanlara göre cinsel olgunluğa daha erken ulaşırlar. Yıl içinde birçok kez doğurabilme özelliğine sahip olmalarıyla beraber tavşan sayısında kısa süre içerisinde yüksek derecede artış görülebilmesi muhtemeldir.
Tavşan Ömrü
Yaşam süreleri 5 – 9 yıl arasında değişkenlik gösterir. Tavşan ömrü için türler belirleyici özelliktedir.
Tavşanlar Hakkında İlginç Bilgiler
Tavşanlar hakkında ilginç bilgiler, öğrenildiğinde şaşırtacak bilgileri içerir.
- Tavşanlarda 28 diş bulunur.
- Dünyanın en yaşlı tavşanının yaşı 16’dır.
- Temizliğe çok önem veren hayvanlar olmalarıyla, evde beslenmeleri için eğitim verilebilirler.
- Kalpleri dakikada 130 – 325 aralığında atar.