Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Omurgasızlar
sümüklü böcek
Email :1067

Sümüklü böceğin Latincesi Umax’tır. Karındanayaklılar sınıfının bir üyesi olmalarıyla beraber karada yaşamlarını sürdürürler. Sümüklü böcek nedir? hakkında soruya sahip olan çok sayıda insan için, karada yaşamlarını sürdüren yumuşakçalar olarak tanımlanabilecekleri gibi aynı zamanda diğer isimleri olan salyangoz olarak da tanımlanabilirler.

Sümüklü böcek tarihçesi milyon yıl kadar öncesine dayanır özelliğe sahiptir. Dünyanın pek çok farklı bölgesinde yaşamlarını aktif olarak devam ettiren canlılar olmalarıyla beraber sıklıkla görülür. Dünya tarihinde sahip oldukları milyon yıllık özellikleriyle biliniyor olmalarıyla görünüm itibariyle kendilerine özgün yapıya sahiptirler. Sümüklü böcek olarak adlandırılmalarının nedeni, salgıladıkları sıvının iz bırakmasıdır.

Sümüklü Böcek ve Özellikleri

Sümüklü böcek, ilkel bir oval kabuğa sahiptir. Sümüklü böcek özellikleri içerisinde görünümlerinde en ayırt edici nokta sahip oldukları kabuk olur. Çok fazla sert bir kabuk olmamakla beraber, çevresinde bulunan tehlikelere karşı sümüklü böceğin korunabilmesine doğrudan etki eder. Derisi sert ve girintilidir. Sarıya yaklaşan gri renkte üzerinde koyu noktalar bulunan derisiyle yaşamın sürdürür. Sahip olduğu kabuğu oval zırh şeklindedir. Ayağı vücuduna kadar uzanana yapıdadır. Baş bölgesinden dört uzantının çıktığı görülür. En uzun olan çıkıntı noktası öndeki iki nokta olmakla beraber o bölgede gözleri bulunur.

Sümüklü böcekler, vücutlarının nemli kalmasını sağlamak için ve aynı zamanda kuru yüzeyler üstünde hareketlerini kolaylaştırmak için, koyu bir renksiz salgı salgılama özelliğine sahiptirler. Bu sayede zemin daha ıslak bir hale gelerek kuru yüzeylerde hareketlerini şekillendirebilirler.

Boyutları ortalama olarak 5-10 cm arasında değişkenlik gösterir. Nadiren 15-20 cm’e ulaşabilen özelliğe sahiplerdir.

Ilıman ve nemli yerleri severler.

Sümüklü Böcek Türleri

Sümüklü böcek türleri birbirlerinden ayrılan özelliğe sahip olmalarıyla belirgin olarak renk değişimlerini ve boyut değişimlerini de beraberinde getirir.

En bilinen sümüklü böcek türleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

  • Dev Gri Sümüklü Böcek
  • Noktalı Bahçe Sümüklü Böceği
  • Siyah Sümüklü Böcek
  • Roma Sümüklü Böceği
  • Bantlı Sümüklü Böcek

Sümüklü Böceklerde Avlanma ve Beslenme

Sümüklü böceklerde beslenme çoğunlukla sebze cinsi besinlerle gerçekleşir. Sahip oldukları beslenme yapısıyla beraber özellikle sebze ve meyveleri verdikleri zararla bilinirler. Hayvan kalıntılarını da yiyebilen özellikte olmalarıyla otçul olarak tanımlanırlar. Sümüklü böceklerde avlanma tamamen bitkiler üzerine yoğunlaşmıştır.

Sümüklü Böceklerde Üreme ve Çiftleşme

Sümüklü böceklerde üreme dönemi yaz aylarına denk gelir. Salgıladıkları parlak izlerle eşlerini bulma özelliğine sahiptirler. Sümüklü böcek türlerinin bir bölümü ayrı eşeyli olmalarıyla beraber bazıları ise erdişili yani hem erkek hem de dişi organlarını bulunduruyor olarak bilinirler. Sümüklü böceklerde çiftleşme gerçekleştirilmesinde erdişililerde birbirlerini dölleyebilme özelliği görülür, ayrı eşeyli olanlar ise kendilerine farklı cinste sümüklü böcek bularak ürerler. Her yıl ortalama olarak 150 yumurta bırakırlar. Yılda 3 kez yumurtlayabilme özelliğine sahiptirler.

Sümüklü Böcek Ömrü

Sümüklü böcek ömrü ortalama 15 yıl süreyle devam eder. Ortalama yaşam sürelerinin üzerinde veya altında süreyle ömürleri devam eden sümüklü böceklerin olduğunun da bilinir.

Sümüklü Böcekler Hakkında İlginç Bilgiler

Sümüklü böcekler hakkında ilginç bilgiler oldukça şaşırtıcı içeriğe sahip olarak tanımlanır.

  • Sümüklü böcekler sürü halinde aynı bitkilere inanılmaz boyutlarda zarar verebilirler. Özellikle nemli bölgelerde sümüklü böcek saldırıları görülebilir.
  • Geçtikleri yere tuz atılması durumunda o bölgeden uzaklaşırlar.
  • Yaşamları için uygun olmayan koşullarda, yaşam şartları iyileşene kadar hayatta kalabilme özelliğine sahiptirler.
  • Sümüklü böceklerin çoğunluk kısmı toprakta yaşar.
  • Sümüklü böcekler özellikle Asya başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesinde bir yiyecek olarak sınıflandırılarak tüketilirler.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar