Sülün Asya’ya ait bir kuş türüdür; ancak Avrupa’da da bu kuş türüne rastlanmaktadır. Son derece renkli ve iri olan bu kuşlar, zarafet konusunda da diğer kuşları geride bırakmaktadır. Sülün nedir sorusunu soran kişiler genellikle bu hayvanlara ait en detaylı bilgileri edinmeye çalışmaktadır. Sülünler ile ilgili detaylı bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.
Sülün Özellikleri
Sülün özellikleri arasında ön plana çıkan unsurlardan ilki, erkeklerin son derece renkli bir görüntüye sahip olmalarıdır. Sarı, kırmızı ve yeşil gibi renkleri bünyesinde barındıran erkekler, 90 cm gibi bir uzunluğa erişebilmektedir. Dişi sülünlerde ise bu boyut 60 cm civarındadır. Sülün tarihçesi konusuna bakıldığında boyu daha uzun olan sülünlerden bahsetmek ise pek de mümkün olmamaktadır. Bacakların renkleri genellikle griye çalan bir renktedir. Bu nedenle de sülünler ihtişamlı görüntüleri ile diğer kuşlardan hemen ayrılmaktadır.
Sülün Türleri
Sülün Latincesi Phasianus Colchicus olarak bilinmektedir. Sülün türleri ise kendi arasında belli gruplara ayrılmaktadır. Altuni Sülün, Bayağı Sülün, Hatun Sülün, Gümüş Sülün, Kral Sülün, Yeşil Sülün ve Gri Tavus Kuşu Sülünü en yaygın bilinen sülün türleri arasında yer almaktadır. Genellikle ılıman iklimleri seven bu canlılar, iklime göre de vücut yapısına sahiptirler. Gövdeleri iri olan sülünler her ne kadar zarif hayvanlar olsalar da bazı vahşiliklerinden de bahsedilebilmektedir.
Sülünlerde Avlanma ve Beslenme
Sülünlerde avlanma ve sülünlerde beslenme aslında çok farklı bir biçimde değildir. Diğer kuşlarda olduğu gibi sülünler de küçük böcek, solucan ya da buna benzer canlılar ile beslenmektedir. Aynı zamanda koloniler halinde yaşadıkları da bilinmektedir. Sık ormanlarda yürüyerek gezen sülünler, her ne kadar iyi uçabilseler de saklanmayı tercih ederler. Yürürken bile son derece hızlı olmaları ile ön plana çıkmaktadırlar. Bu nedenle de sülünler hem avlanma hem de saklanma konusunda son derece iyi canlılar olarak bilinmektedir.
Sülünlerde Çiftleşme ve Üreme
Sülünlerde üreme ve sülünlerde çiftleşme konusuna bakılacak olursa bu canlıların aslında diğer kuşlardan çok da farklı olmadıkları görülmektedir. Üreme mevsimi geldiğinde erkek ve dişi sülünler bir araya gelerek çiftleşmeyi gerçekleştirmektedir. Dişiler yumurtlamayı tamamladıktan sonra kuluçka süresi başlamaktadır. Bu süreçte anne sülünler tüm zamanlarını yavrularına sahip çıkmakla geçirmektedir. Kuluçka süresi sona erdikten ve yavrular dünyaya geldikten sonra ise yavru sülünler için eğitim dönemi başlamaktadır. Hem anne hem de baba sülün, yavrulara uçma ve avlanma konusunda eğitim vermektedir.
Sülün Ömrü
Sülün ömrü uzun hayvanlardan değildir. Sağlıklı bir sülün ortalama olarak 15 yıl kadar yaşamaktadır. Kuşların ömürlerinde en etki eden faktör ise hiç kuşkusuz beslenmeleri ve iklim koşullarıdır. Çok sıcağı sevmeyen bu kuşlar, aşırı sıcak iklimlerde çabucak yaşamlarını yitirmektedir. Bu nedenle daha serin olan bölgelerde yaşamayı tercih ederler.
Sülün Hakkında İlginç Bilgiler
Sülünler hakkında ilginç bilgiler konusundan bahsetmek de mümkün olmaktadır. Bu hayvanlar hakkında çok enteresan bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.
- Dünya genelinde 34 farklı sülün ırkı bulunmaktadır.
- Sülünlerde harem kavramı hakimdir. Genellikle erkeklerin en az 5 dişisi bulunmaktadır.
- Aşırı sıcaklara çok dayanamayan sülünler göçmen kuşlar değillerdir; ancak sıcaklara rağmen yine de bölgelerini terk etmezler.
- İnsanlar, baykuşlar ve rakunlar sülünlerin baş düşmanları arasında yer almaktadır.
- Bir sülün tehlike ile karşı karşıya kaldığı takdirde uçmaz. Hızlı koşan sülünler uçmak yerine koşmayı tercih etmektedir.
- Özellikle yaz aylarında yavru sülünler, yetişkin olan sülünlere göre daha fazla besin tüketmektedir.