Su aygırı, Nil aygırı olarak da bilinen oldukça gelişmiş ve iri bir hayvandır. Filler ve gergedanlardan sonra karada yaşayan en iri üçüncü hayvandır. Su aygırı, hem suda hem de karada yaşayabilen sayılı hayvan türü arasında yer alır. Oldukça fazla bir kütleye ve büyük bir uzunluğa sahiptir. Su aygırlarının ortalama kütlesi 850 kilogramdır. Boyları ise ortalama 2 metre civarındadır. Su aygırlarının toplamda 50 dişi bulunmaktadır. Bu dişlerden 4 tanesi köpek dişi, 4 tanesi kesici diş ve 4 adet ezici güçte olan azı dişleridir. Bu sayede yiyeceklerini çok rahat bir şekilde öğütebilir. Su aygırlarının Latincedeki adı Hippopotamus’tur. Afrika’nın tüm bölgelerinde ve Avustralya’nın kuzey kıyılarında yaşar. Mısır’da bulunan Nil Nehri kıyıları ve Güney Afrika kıyıları, onların evi olarak nitelendirilmektedir.
Su Aygırı Özellikleri
Su aygırı, insanlara karşı barışçıl olarak nitelendirilse de bu yanlış bir kanıdır. Sürüler halinde yaşadıklarından, oldukça korumacı bir içgüdüye sahiptir. Sürülerinde yavru var ise savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçer. Sürülere genellikle yaşlı bir erkek önderlik eder. İnsanların yaşam alanlarına girdiklerini hissettiklerinde, takip etmeye başlar. Azami mesafeye geldiklerinde saldırır. Oldukça güçlü bir çeneye sahiptir ve köpek dişlerinin uzunluğu 50 santimetreye kadar ulaşabilir. Köpek dişlerinin tamamı birbirlerine sürtünür ve bu sayede dişler daha da keskinleşir. Vakitlerinin büyük bir kısmını suda geçirir ve gece beslenmek için karaya çıkar.
Su Aygırı Türleri
Su aygırı türleri arasında bir örnek bulunmamaktadır. Su aygırıgiller olarak sınıflandırılan türler vardır. Ancak bu hayvanlar da su aygırı olarak isimlendirilmiştir.
Su Aygırlarında Avlanma ve Beslenme
Su aygırlarında avlanma güdüsü yoktur. Otçul hayvan grubunda yer alır. Ancak tehdit edilmeleri durumunda, rakiplerini çok kolay bir şekilde alt edecek güce sahiptir. Oldukça saldırgan olmalarına rağmen, et ile beslenmezler. Gece vakti kıyıya çıktıklarında bitki yaprakları ile beslenir. Günlük ot ihtiyacı 50 kilogram civarındadır.
Su Aygırlarında Üreme ve Çiftleşme
Su aygırlarında üreme dönemi, yaz aylarında oluşan kuraklık dönemi ile oluşur. Bu dönem geldiğinde çiftleşen su aygırlarının en fazla 1 yavrusu olur. Doğurganlık yetenekleri çok yüksek olmadığından gebelikleri sonucunda 1 yavruya sahip olabilir. Erkekler, dişileri ile çiftleşmek için kavgaya girişebilir. Bu kavgaların bazıları ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Su Aygırı Ömrü
Su aygırı ömrü ortalama 25 yıldır. Bu süre boyunca defalarca çiftleşebilir ve grubuna liderlik edebilir. Erkeklerde yaşam süresi daha kısadır. Çünkü kavgalar ya da sürüyü korumak için yapılan savunmalar sonucunda ölümcül yaralar alıp ölebilir. Dişilerin ömrü daha uzundur. Kıtlık döneminde yapılan doğru davranışlar, onların yaşam süresinin daha da uzamasına sebep olabilir.
Su Aygırı Hakkında İlginç Bilgiler
Su aygırı hakkında ilginç bilgiler arasında, saldırganlıkları bulunmaktadır. Oldukça saldırgan ve korumacı içgüdülere sahiptir. Bunun yanı sıra oldukça güçlü çenelere sahiptir. Tek bir ısırıkta, yetişkin bir timsahı ortadan ikiye bölebilir. Ayrıca dişlerin uzunluğu, yırtıcılara büyük bir tehdit oluşturur. Gece vakti kıyıya çıkar ve bitkiler ile beslenir. Vücuduna göre kısa bacaklara sahip olmasına rağmen, saatte 48 kilometre hıza ulaşabilir. Yaşamlarının büyük bir kısmı suda geçiyor olsa da iyi yüzücü değildir. Suyun akışına kendisini bırakır ve balçıklaşmış çamurlar çevresinde keyif yapar. Güneş ışığına maruz kaldıklarında, tenlerinden pembe bir salgı ortaya çıkar. Bu salgı, Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmuş olur. Derileri genellikle siyah-gri renk tonlarında olur. Karın ve ayak bölgeleri genellikle pembe renk tonlarındadır.