Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
sırtlan
Email :1975

Sırtlan vahşi hayvanlar grubunda yer alan önemli hayvanlardan biridir. Sırtlan nedir sorusunu soran kişiler bu hayvanların genel özellikleri hakkında da bilgi almak isteyebilmektedir. Sırtlanlara ait tüm detaylı bilgiler, üreme şekilleri, beslenmeleri, yaşam koşulları ve türleri ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Sırtlan Özellikleri

Sırtlan özellikleri genel anlamda değerlendirildiğinde öne çıkan ilk özellik güçlü çeneleridir. Timsahların yanı sıra çok güçlü bir çeneye sahip olan sırtlanlar kemikleri ya da dişleri yiyebilme özelliğine de sahiptir. Ön ayakları arka ayaklarına göre daha uzun olan bu hayvanlar son derece çirkin bir yüze de sahiptir. Sırtlan tarihçesi göz önünde bulundurulduğunda çok kalın bir boyun yapısına sahip oldukları da söylenebilmektedir. Sırtlanlar genel anlamda leşler ile beslenmekte ve avlanmaları gece saatlerinde gerçekleştirmektedir. Bazı hayvanların avlarını bile ellerinden aldıkları da görülen özellikler arasında yer almaktadır.

Sırtlan Türleri

Sırtlan türleri kendi içerisinde 4 gruba ayrılmaktadır. Kahverengi Sırtlan, Yer Kurdu Çizgili Sırtlan ve Benekli Sırtlan bunlar arasında yer almaktadır.

Bu canlıların yaşam koşulları, mevsim şartları ve beslenme şekilleri ise farklılık göstermektedir. Genellikle soğuk iklimlere de uyum sağlayabilen sırtlanlar, sağlam da kürk yapısına sahiptir.

Sırtlanlarda Avlanma ve Beslenme

Sırtlanlarda avlanma ve sırtlanlarda beslenme genellikle büyük ve iri hayvanlar ile gerçekleşmektedir. Sırtlanlar cesaretli hayvanlar olduklarından dolayı kendilerinden çok daha büyük hayvanlara da saldırabilirler. Genellikle aslan ya da kaplan gibi hayvanların avladıkları leş kalıntıları ile beslenmeyi tercih ederler. Sağlıklı ve iyi beslenen bir sırtlan, kısa süre içinde yaşamını dengeleyebilmektedir. Bu durumun temel nedeni ise atletik yapılarının tamamen protein kaynaklı besinler ile korunmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle etçil olan bu hayvanlar, aç kaldıklarında çok sert kemikleri bile parçalayıp tüketebilirler.

Sırtlanlarda Çiftleşme ve Üreme

Sırtlanlarda üreme ve sırtlanlarda çiftleşme diğer memelilerde olduğu gibidir. Sperm ve yumurta birleştikten sonra döllenme gerçekleşmektedir. Dişi sırtlanlar için bu süre sonunda hamilelik süreci de başlamaktadır. Kısa bir hamilelik geçiren sırtlanlar en fazla 5 yavru dünyaya getirirler. Genellikle anne sırtlanlar bebek sırtlanları yaşama hazırlamak için uygun olan kişilerdir. Baba sırtlanlar ise kısa bir süre içinde aileyi terk ederek farklı eşler aramaya başlar. Emzirme süresi bittikten çok kısa bir süre sonra yavru sırtlanlar kendi başlarına avlanabilecek duruma gelirler. Bu süreçte ise leş ile beslenmeye başlarlar ve avlanma yetileri her geçen gün daha da güçlenir.

Sırtlan Ömrü

Sırtlan ömrü yaşadığı koşullara göre farklılık gösterebilir; ancak sağlıklı bir sırtlan genellikle 12 seneye kadar yaşayabilmektedir. Bu durumu etkileyen temel unsur ise leşler ile besleniyor olmalarıdır. Genellikle enfeksiyona maruz kalan bu leşçil hayvanlar, kısa bir süre içinde yaşamlarını yitirmektedir. Elbette bu durum yaşadıkları doğa şartları ile de yakından ilgilidir.

Sırtlanlar Hakkında İlginç Bilgiler

Sırtlanlar hakkında ilginç bilgiler konusundan da bahsetmek mümkündür. Her ne kadar genel özellikleri bilinse de pek çok kişinin bilmediği özelliklerden de söz etmek mümkündür. En ilginç bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.

  • Sırtlanlar son derece akıllı hayvanlardır; ancak leşçi olmaları nedeniyle çevre tarafından çok sevilmezler.
  • En çok bilinen ve yaygın olarak görülen sırtlan türü benekli sırtlandır.
  • Yaşamları 12 yıl boyunca sürer; ancak bu durum türlere göre değişiklik göstermektedir.
  • Cesur hayvanlar olmaları nedeniyle kendilerinden çok daha büyük hayvanlar ile kafa tutabilirler.
  • Dişi sırtlanlar, erkek sırtlanlara göre çok daha çeviktirler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar