Sincap, dünyada her bölgede rastlanabilecek bir hayvan türüdür. Kemirgengiller familyasında olan bu hayvan türü, oldukça küçük boyutlardadır ve memeli hayvanlar grubunda yer alır. Sincabın Latincedeki adı Sciuridae’dir. Türlerine göre değişkenlik gösterir ve buna göre beslenme şekilleri oluşur. Sincaplar dünyanın her yerinde rastlanılabilen bir kemirgen türüdür. Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında daha fazla görülür. Ağaç kovuklarında yaşayan sincaplar, oldukça güvenli bir hayat sürer.
Sincap Özellikleri
Sincaplar kemirgen canlılardır. Oldukça gelişmiş iki kesici dişleri vardır. Bu kesici dişler sayesinde beslenir ve kabuklu yemişleri kolay bir şekilde tüketebilir. Kış uykusuna yatan hayvan grubu arasında yer alır. Kış zamanı geldiğinde yiyeceklerini yuvasına depolayarak kış dönemi için hazırlık yapar. Ağaç kovuklarında ve yüksek yerlerde yaşar. Bazen ağaç köklerinde oluşan oyuklarda da yaşadığı gözlemlenmiştir. Genellikle kahverengi tonlarında tüylere sahiptir. Soğuk bölgelerde kürklerinin renklerinde değişim görülebilir. Kar sincaplarının renkleri genelde beyaz ve gri renk tonları arasında olur. Boyları en fazla 45 santimetre olup, ağırlıkları ise 2 kilogramdan fazla değildir.
Sincap Türleri
Sincap türleri arasında Çizgili Sincap, Kızıl Sincap, Yer Sincabı, Hint Kırmızı Sincabı, Amerika Kızıl Sincabı, Siyah Büyük Sincap ve Doğu Ağaç Sincapları bulunmaktadır. Kuzey bölgelerinde ise Beyaz Sincap türleri bulunmaktadır.
Sincaplarda Avlanma ve Beslenme
Sincaplarda avlanma içgüdüsü yoktur. Kemirgen bir tür olduğundan hemcinslerine ya da diğer hayvan türlerine saldırganlık güdüleri bulunmamaktadır. Sincaplarda beslenme genel olarak kabuklu yemişler ile meydana gelir. Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ile beslenir. Fındık en çok tükettikleri besinler arasında yer almaktadır. Kış döneminde kabuklu yemişleri yuvalarına depolayarak, kış aylarında oluşan kıtlığın önüne geçmiş olur. Bu sayede beslenme açısından herhangi bir problem ile karşılaşmaz.
Sincaplarda Üreme ve Çiftleşme
Sincaplarda üreme, ilkbaharın ilk haftalarında gerçekleşir. Sincaplar çok eşli olabilir ve yavrulama dönemleri oldukça sıktır. Çiftleşme dönemi boyunca defalarca çiftleşen sincaplar, gebelik dönemi sonrasında en fazla 5 yavru doğurabilir. Sincapların yavruları ilk 6 ay sonrasında kürklerine sahip olur. 8. aydan itibaren kendi kendilerine besin bulabilme erişkinliğine sahip olur.
Sincap Ömrü
Sincap ömrü oldukça kısadır. Bunun en önemli sebebi ise pek çok yırtıcının hedefi olmasıdır. Ancak yetişkin sincaplar, kaçma ve saklanma yeteneklerini geliştirdiklerinde yırtıcılardan korunabilir ve uzun bir süre boyunca yaşamını sürdürebilir. Sincapların ortalama ömrü 7 yıl olarak bilinmektedir.
Sincaplar Hakkında İlginç Bilgiler
Sincaplar hakkında ilginç bilgiler arasında, oldukça gelişmiş hareket kabiliyeti ve beslenme alışkanlıkları vardır. Sincaplar çok çeviktir ve yırtıcıların genellikle uğraşmak istemediği bir hayvan türüdür. Ağaçlarda ve yuvalarında çok rahat bir şekilde saklanabilir. Uzun tırnakları sayesinde ağaç dallarına çok kolay bir şekilde tırmanabilen sincaplar, ayrıca kütleleri kadar besin tüketebilir. Bazı besinleri ağızlarında depolar. Kuşlarda bulunan kursağa benzeyen bir alışkanlık olan biriktirme alışkanlığı, yavrularını beslemek için gelişmiş bir davranıştır. Sincapların ismi Türkçede “Çekelek” adı ile bilinmektedir. Bazı yörelerde eski ismi ile anılmaktadır.
Sincapların duyma yetileri oldukça güçlüdür. Kendisine yaklaşan bir yırtıcının mesafesini, kulakları ile algılayabilir. Çoğu yırtıcı saldırılarında, diğer hayvanlara uyarı veren bir hayvan olarak da bilinmektedir. Kulakları, vücuduna göre oldukça büyüktür ve görme yetileri de güçlüdür. Gözleri iri ve yuvarlak bir haldedir. Gözler başın ön kısmında bulunur. Bu sayede 3 boyutlu bir görüşe sahip olur. Kuyruklarının boyu, genellikle vücutlarından daha uzundur. Kuyrukları, tırmanma ve koşu eylemlerinde dümen görevi görür ve hareket kabiliyetini arttırır.