Peygamber devesi nedir? sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Çekirgelerin bir türü olarak bilinen bu canlılar Türkiye’de de yaygın olarak görülmektedir. Yeşil ya da daha kahverengimsi renkler ile tanınan bu böcek türü ağır hareketleri ile de bilinir.
Peygamber Devesi Özellikleri
Peygamber devesi, genellikle sıcak iklimlerin hakim olduğu bölgelerde yaşamaktadır. Ön gövdelerinin uzun olması ise ön plana çıkan canlı türleri arasında yer almaktadır. Etçil bir böcek türü olan peygamber devesi böceği kendisinden çok daha küçük böcek türleri ile beslenmektedir. En fazla 15 cm uzunluğa kadar olan bu böcekler, son derece kesici bir diş yapısına sahiptir. Bu nedenle istedikleri yemekleri parçalayıp sindirebilmektedir.
Peygamber Devesi Türleri
Mantis Religiosa Latince adı ile bilinen bu canlıların 2000’e yakın türü de bulunmaktadır. Bu türlerin dış yapıları, genetik özellikleri ya da beslenme şekiller ise benzerlik göstermektedir.
Peygamber devesi tarihçesi konusuna bakıldığında bu türlerin belli farklılıklara da sahip olduklarından bahsetmek mümkün olabilmektedir. Bazı peygamber devesi türleri çok daha uzun yaşarken bazılarının ömürlerinin kısa olduğunu da söylemek mümkün olabilmektedir.
Peygamber Develerinde Avlanma ve Beslenme
Peygamber devesi türleri beslenme şekillerine göre de sınıflara ayrılmaktadır. Genel anlamda kendilerinden küçük olan böcek türleri ile beslenirler. Tahtakurusu, kakalak, termit, kulağakaçan, çekirge ya da buna benzer böcekler onların besin zincirini oluşturmaktadır. Aynı zamanda protein ihtiyaçları da olan bu canlılar yılan, akrep ya da kertenkele gibi hayvanlarla da beslenebilmektedir. Çok nadir olarak ise bitkiler ile beslenme sağlayabilmektedir.
Peygamber devesi özellikleri arasında en yaygın görülen husus ise tüm besin öğelerine hakim oldukları şeklindedir.
Peygamber Develerinde Üreme ve Çiftleşme
Peygamber develerinde çiftleşme esnasında dişi böcek erkeği yemektedir. Ancak bu esnada erkek peygamber devesi çiftleşme yeteneğinden herhangi bir şey kaybetmemektedir. Tüm bunların yanında çiftleşmenin tamamlanamaması için herhangi bir durumdan bahsetmek söz konusu olmamaktadır.
Peygamber develerinde üreme ise dişi böceğin 100 ile 200 arası kapsül yumurta bırakması sonucu oluşmaktadır. Dişilerin bırakmış olduğu yumurtalar, soğuk ya da sıcak hava şartlarına karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Bu sayede yavruların başarılı bir şekilde yumurtadan çıkabilmeleri de söz konusu olabilmektedir.
Peygamber Devesi Ömrü
Peygamber devesi ömrü yaklaşık olarak 3 ile 4 ay arasında farklılık göstermektedir. Son derece kısa ömürlü olan bu canlılar hayatta kalabilmek için mücadele vermektedir. Bu mücadele sonunda ise sadece şanslı olan peygamberdeveleri hayatta kalmayı başarmaktadır.
Peygamber develerinde beslenme şekillerinin çeşitli olması da yaşamsal faaliyetleri etkilemektedir. Protein açısından az beslenmeleri de peygamber develerinin ömürlerini etkileyen faktörler arasında yer alır.
Peygamber Develeri Hakkında İlginç Bilgiler
- Peygamber develeri hakkında ilginç bilgiler arasında türlerinin sayısı ilk sırayı almaktadır. Yeryüzünde bu böceklere ait 2000’den fazla türden bahsetmek mümkündür.
- Bu böcekler türlerine bağlı olarak 2,5 ile 15 cm arasında farklılık gösterebilmektedir.
- Üçgen bir kafaya sahip olan peygamberdeveleri balon şeklinde bir göz yapısına sahiptir.
- Peygamber develerinde avlanma dua ediyormuş gibi görünen ön bacaklar ile sağlanmaktadır.
- Bu böcek türü rüzgardan yararlanarak avına yavaş yavaş yaklaşmaktadır. Bir diğer önemli özelliği ise uzun bir süre hareketsiz kalabiliyor olmasıdır.
- Peygamber develeri genel anlamda dal şekline sahiptir. Bazı türlerinin ise çiçek ya da yaprak gibi görünüş özellikleri de bulunmaktadır.
- Bu böcek türü 5 göze sahiptir. Son derece kaliteli bir görüş özelliğine sahip olan bu böcekler geniş açıdan avlarını seyredebilmektedir.
- Peygamber develeri 400 adede kadar yumurta bırakabilme özelliğine de sahiptir.