Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Kuşlar
pelikan
Email :2684

Pelikan su kenarında yaşayan bir su kuşu olarak bilinmektedir. Uzun bir gagaya sahip olması nedeniyle rahat bir şekilde balık avlayabilme özelliğini de sahip olmaları ile bilinirler. İhtişamlı görünüşleri de pek çok kişi tarafından sevilmelerine neden olmaktadır. Pelikan nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda bu kuşlara ait genel özellikleri de merak etmektedir. Pelikanlara ait en detaylı özellikler aşağıda yer almaktadır.

Pelikan Özellikler

Pelikan özellikleri arasında ön plana çıkan ilk özellik hiç kuşkusuz renkleridir. Pelikanlar pembeye çalan renkleri ile ön plana çıkan canlılardır. Gagalarının altında torbayı andıran bir deri parçası bulunmaktadır. Koloni halinde yaşayan pelikanlar genellikle toplu bir şekilde avlanmaktadır. Kafalarının tepelerinde kıvrık tüyler bulunmaktadır. Bu tüyler ise diğer kuşlardan ayırt etmeye yaramaktadır. Son derece iri gözlere sahip olan pelikanlar kanatlarını açtıkları takdirde 3 metreye kadar ulaşabilmektedir.

Pelikan Türleri

Pelikan tarihçesi konusuna bakıldığında pek çok pelikan türü detaylarından bahsetmek de mümkün olabilmektedir. Peru Pelikanı, Tepeli Pelikan, Amerikan Pelikanı, Ak Pelikan ve Kahverengi Pelikan, pelikanların en çok bilinen türleri arasında yer almaktadır. Bu pelikanların yaşam koşulları, beslenme seçenekleri ve iklim arayışları ise türlere göre farklılık göstermektedir. Pelikanlara ait sıralamalar yapılırken tüy yapısı, beslendiği gıdalar ve boyutları da incelenmektedir. Pelikanın Latincesi ise Pelecanidae olarak bilinmektedir.

Pelikanlarda Avlanma ve Beslenme

Pelikanlarda avlanma ve pelikanlarda beslenme diğer kuş türlerinden çok da farklı değildir. Balıkları çok iyi avlayabilen pelikanlar su kuşu olarak bilinmektedir. Genellikle balıklar ile beslenen bu canlılar aynı zamanda çok da iyi yüzebilmektedir. Su yüzüne yakın olan alanlarda balık arayışı gerçekleştiren pelikanlar genellikle 30 cm ve üstü balıklar ile beslenirler. Son derece iri olan balıkları ise pelikanlar havaya fırlatırlar ve sonrasında uzun olan gagaları ile havada yakalayarak beslenirler.

Pelikanlarda Üreme ve Çiftleşme

Pelikanlarda üreme ve pelikanlarda çiftleşme koloni halinde gerçekleşmektedir. Bu canlılar çevrelerinde kendilerine en uygun olan erkek pelikanları bulurlar ve çiftleşirler. Döllenme gerçekleştikten sonra ise dişi yumurtlar ve yavruların doğmasını bekler. Bu süreçte avlanma ve dişiyi besleme görevi yoğun olarak erkek pelikanlardadır. Erkek pelikanlar, dişi avlanmaya gittiğinde yumurtalara da sahip çıkmaktadır. Koloni halinde yaşamaları nedeniyle avlanma da genellikle koloniler halinde gerçekleşmektedir.

Pelikan Ömrü

Pelikan ömrü gözden geçirilecek olursa 25 yıldan bahsetmek söz konusu olabilmektedir. Bu canlılar soğuk havaya çok duyarlı değillerdir. Bu nedenle de yaşam koşulları ve iklim şartları yaşam süresini yakından etkilemektedir. İyi bir şekilde beslenen ve günlük avlarını bulabilen pelikanlar 25 senenin de üzerinde yaşayabilmektedir. Hayvanat bahçelerinde beslenen ya da koruma altına alınan pelikanlar ise doğal yaşamdan koparıldıklarından dolayı kısa süre içinde yaşamlarını yitirmektedir.

Pelikanlar Hakkında İlginç Bilgiler

Pelikanlar hakkında ilginç bilgiler konusundan da söz edilebilmektedir. Bu bilgiler genellikle bilinmeyen; ancak pek çok kişi tarafından da merak konusu olan faktörlerdir. Pelikanlar hakkında bilinmeyenler aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

  • Kahverengi pelikanlar, 18 metrelik bir mesafeden uçarken bile suyun içindeki balıkları fark edebilmektedir. Son derece keskin gözlere sahip olan kahverengi pelikanlar çok iyi avcılardır.
  • Pelikanlar kilo olarak ağır olsalar da yüzeyden 3 km yüksekte uçabilme özelliğine sahiptirler.
  • Diğer kuşlardan ayırt edilebilmelerini sağlayan gaga altı torbaları bulunmaktadır.
  • Pelikanların pek çoğu diğer kuşlardan farklı olarak U çizerler. Avlanmalarını da U şeklinde uçarken gerçekleştirirler.
  • Dünyadaki en ağır pelikan ise beyaz pelikan olarak bilinmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar