Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
pars
Email :2178

Pars genellikle Afrika’da yaşayan ve son derece yırtıcı olan hayvanlardan biridir. Bu hayvanlar sık ormanlarda yaşarlar ve hızları ile bilinirler. Leoparlara da çok benziyor olmaları nedeniyle pek çok kişi tarafından karıştırılmaktadır. Pars nedir sorusunu soran kişiler genellikle bu hayvanlara ait diğer özellikleri de merak edebilmektedir.

Pars Özellikleri

Son derece yırtıcı ve bir o kadar da sevimli olan pars, Türkiye’de leopar, jaguar ve pumalara verilen ortak addır. Fakat yaşam koşullarına ve bölgelerine göre de bu hayvanlar farklılık gösterebilmektedir. Oldukça ihtişamlı bir kürke sahip olması nedeniyle de her zaman beğenilen hayvanlar arasında yer almaktadır. Parsın tarihçesi konusuna bakıldığında bu canlıların her zaman hızlı oldukları ve iyi avlandıkları belirtilmektedir.

Parsın Latincesi Partes olarak bilinmektedir. Genellikle biyologlar tarafından da bu isim ile araştırma sağlanmaktadır.

Pars Türleri

Pars türleri aslında parsların yaşadıkları bölgeye göre belirlenmektedir. Afrika Parsı, Amur Parsı, İran Parsı, Java Parsı, Hint Parsı ve Sri Lanka Parsı en yaygın olan pars türleri arasında yer almaktadır. Bu canlıların iklim koşulları ve yaşam şartları her ne kadar aynı olsa da pars özellikleri farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle de genel anlamda aynı özelliklere sahip olduklarından da bahsedilebilmektedir. Parsların yaşam şekilleri genellikle yalnızdır; ancak bazı dönemlerde bir arada yaşadıklarından da söz edilebilmektedir.

Parslarda Avlanma ve Beslenme

Parslarda avlanma ve parslarda beslenme son derece vahşi bir şekilde gerçekleşmektedir. Parslar da tıpkı aslanlar gibi büyük canlıları avlamaktadır. Hatta ayı ya da aslan gibi hayvanlar ile de başa çıkabilecek kadar güçlü canlılar olarak bilinmektedir. Beslenmelerini düzenli bir şekilde sağladıkları takdirde ise kısa zamanda kendilerini toplayabilmekte ve yaşam sürelerini bir hayli uzatabilmektedir.

Parslarda Üreme ve Çiftleşme

Parslarda üreme ve parslarda çiftleşme diğer kedigiller ile aynıdır. Dişi ve erkek pars bir araya gelerek yumurtanın döllenmesini sağlamaktadır. Erkek parslar ise gözüne kestirdikleri dişi pars için kavga eder ve başarılı olan pars dişi ile çiftleşmeye hak kazanır. Bu nedenle son derece acımasız bir doğada yaşamlarını sürdürürler.

Dişi pars yaklaşık olarak 2 buçuk ay süren bir gebelik döneminin ardından yavru parsları dünyaya getirir. Emzirme dönemi bittikten sonra ise parslar için avlanma ve eğitim süreci en hızlı şekilde başlamaktadır. Parslar kısa bir süre sonra yavrularına eğitim verdikten sonra onları rahatça avlanabilmeleri ve kendilerine bakabilmeleri için doğada yalnız başlarına bırakırlar.

Pars Ömrü

Pars ömrü göz önüne alındığı takdirde 17 yıllık bir süreçten bahsedilebilmektedir. Parsların hayatta kalma sürelerini etkileyen en önemli faktör ise beslenme şekilleri ve iklimdir. Bu canlılar genellikle sıcak iklimleri sevdiklerinden dolayı rahat bir şekilde ömürlerini geçirebilirler; ancak hayvanat bahçesi ya da buna benzer bölgelere kapatıldıklarında ve farklı iklimlere götürüldüklerinde yaşam süreleri de kısalmaktadır.

Parslar Hakkında İlginç Bilgiler

Parslar hakkında ilginç bilgiler konusundan bahsetmek de mümkün olmaktadır. Kimsenin bilmediği enteresan bilgiler ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

  • Parsların boyları 2,5 metreye kadar uzayabilmektedir.
  • Parslar ömürleri tükenen ve nesli yavaş yavaş yok olan hayvanlar arasında yer almaktadır.
  • Türkiye’de kedigillerden olan jaguar, leopar ve pumaya genellikle pars adı verilmektedir. Bu hayvanlar biyologlar tarafından pars adı altında incelenmektedir.
  • Parslar her ne kadar vahşi olsalar da kedigiller familyasının en sevimli hayvanlarından biri olarak kabul edilmektedir.
  • Parsların kürkü özellikle giyim sanayisinde yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar