Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Kuşlar
papağan
Email :865

Papağan, genellikle sıcak iklimlerde yaşayan ve farklı türleri bulunan bir kuş çeşididir. Değişik renklere sahip olan bu hayvan, Avustralya gibi bölgelerden farklı ülkelere göç ederek yaşamını sürdürmektedir.

Papağan Özellikleri

Papağan nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda papağanların ne gibi özelliklere sahip olduklarını da merak etmektedir. Papağanlar genellikle sürü halinde yaşamlarını sürdürmektedir. Konuşma gibi farklı özelliklere sahip olan canlılar, türlerine göre de yüksek sayıda kelimeyi hafızalarında tutabilme özelliğine sahiptir. 4 parmaklı olan papağanların ayakları kısadır. Çoğu zaman kendilerini ısıtmak ya da dinlendirmek için ise tek ayak üzerinde durarak uyurlar. Asya, Afrika ya da Avustralya ise sıklıkla yaşadıkları yerler arasında bulunur.

Psittaciformes olarak da bilinen bu canlıların yeryüzünde pek çok farklı türünden bahsetmek de mümkündür.

Papağan Türleri

Papağan özellikleri değerlendirilirken türler de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Papağanlar fırça dilliler ve kaygan dilliler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kaygan dilliler ceviz gibi yemişler ile beslenirken, fırça dilliler daha çok bitki özütleri ile yaşamlarını sürdürürler. Papağan tarihçesi konusuna bakıldığında ise 300’den fazla papağan türünden bahsetmek mümkün olmaktadır. Bu türlerin yaşam koşulları, beslenme şekilleri ve alışkanlıkları ise farklılık göstermektedir.

Papağanlarda Avlanma ve Beslenme

Papağan türleri çeşitlerinin beslenme şekillerinin genel yapıları ile yakından ilgisi bulunmaktadır. Papağanlar genelde bitki tohumları, doğadan buldukları yemişler ve özütler ile beslenirler; ancak et yiyerek beslenen pek çok papağan türünden de bahsedilmektedir.

Papağanlarda Üreme ve Çiftleşme

Papağanlarda çiftleşme tıpkı diğer kuş türlerinde olduğu gibidir. Bu nedenle farklı bir çiftleşme şeklinden bahsedilememektedir. Döllenen yumurtalar ise yuvaya bırakılmaktadır. Kuluçka süresinin ardından yumurtalar çatlayarak yavru papağanlar dünyaya gelmektedir. Vahşi doğaya ait olan ve bu ortamda varlığını sürdüren papağanlar, kısa süre içinde hayata tutunabilecek kıvama gelmektedir. Anne papağanlar ise hem beslenmeyi hem de avlanmayı yavrularına çok dar bir zamanda öğretebilmek için rehberlik etmektedir. Papağanlarda üreme sonrası süreç tamamen eğitim ile devamlılığını sağlamaktadır.

Papağan Ömrü

Papağan ömrü aslında papağanlarda beslenme ile de ilgilidir. Bu canlılar doğada kendilerine ne kadar fazla yiyecek bulabilir ise ömürleri de o kadar uzamaktadır. Papağanlar yeryüzünde 70 seneye kadar yaşayabilmektedir. Elbette bu süreçte etkili olan bir diğer unsur yaşam koşulları, iklim ve beslenme şeklidir.

Papağanlar Hakkında İlginç Bilgiler

Papağanlarda avlanma konusunun yanı sıra beslenme şekilleri, üremeleri ve yaşam süreleri gibi ilginç pek çok şeyden bahsedilebilmektedir. Özellikle farklı türleri olan bu canlılar, beyin açısından son derece gelişmiş canlılardır. Konuşma yeteneklerinin olmasının yanında bu canlılar yüksek sayıda kelimeyi de akıllarında tutabilmektedir.

  • Kakadu adı verilen papağanların başlarında bulunan tüyleri hareket ettirme özellikleri bulunmaktadır.
  • 3000 yıldan çok uzun süredir papağanlar yaşamlarını evcil hayvan olarak sürdürebilmektedir.
  • Papağanlar hakkında ilginç bilgiler arasında bir diğer önemli unsur ise 70 seneden çok daha uzun süre yaşayabilmeleridir.
  • Papağanlar beslenirken ayaklarını kullanmaktadır. Hatta ayakları ile yemek yiyebilme özelliğine sahip nadir canlılar arasında yer almaktadır.
  • Papağanlar 4 yaşındaki çocuklar ile aynı zeka özelliğine sahiptirler.
  • Dünya üzerinde yaklaşık olarak 380 farklı papağan türü bulunmaktadır.
  • Papağanlar nesli tükenmek üzere olan hayvanlar arasında yer almaktadır.
  • Papağanlar insan sesinin yanı sıra daha pek çok farklı sesi de taklit edebilen canlılar arasında yer almaktadır.
  • Papağanlar ve muhabbet kuşları en çok beslenen evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Genellikle ay çekirdeği ile de beslenirler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar