Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
panter
Email :4770

Panter kedigiller familyası arasında vahşi hayvanlardan biri olarak bilinmektedir. Panter nedir sorusundan ziyade kişiler daha çok bu canlının özelliklerini merak etmektedir. Panterler hızlı olmalarının yanı sıra yırtıcılıkları ile de bilinmektedir. “Kara Panter” olarak bilinen bu canlılar özellikle sıcak bölgelerde ve sık ormanlarda yaşamlarını sürdürmektedir. Afrika’da panterin belli türlerine ise sıklıkla rastlanmaktadır.

Panter Özellikleri

Panter tarihçesi konusuna bakıldığında Panterin Latincesi olan Pantheradan söz edilmektedir. Hızlı, kuvvetli ve yırtıcı olan bu canlılar genellikle saklanır ve avlarını da bu şekilde yakalarlar. Yalnız başına oldukları düşünüldüğünde son derece yırtıcı ve saldırgan olmalarından da söz edilebilmektedir. Aslanlar gibi kükreme özellikleri ise ne yazık ki bulunmamaktadır. Panter özellikleri arasında en çok ön plana çıkan özellik ise hiç kuşkusuz hızlı koşuyor olmalarıdır.

Panter Türleri

Panter türleri iklime ve yaşam koşullarına göre farklılık göstermektedir. Dünya üzerinde yaşayan pek çok panter türü bulunmaktadır. Bunlar arasında en tehlikeli ve saldırgan olan ise kara panterdir. İnsanlara da saldırma özellikleri bulunan panterlerin vücut yapıları ise türlerine göre değişiklik göstermektedir. Siyah bir kürke sahip olan panter, yer geldiğinde duman rengi bir kürk ile de karşımıza çıkabilmektedir. Panter türleri arasında tehlikeli olan kara panter, kısa zaman içinde avını ele geçirebilme kabiliyetine de sahiptir.

Panterlerde Avlanma ve Beslenme

Panterlerde avlanma ve panterlerde beslenme diğer kedigillerde olduğu gibidir. Maymun, koyun, geyik ya da antilop gibi hayvanlar ile beslenen panterler, avlarını midelerine indirdikten sonra 1 haftaya kadar açlık ile mücadele edebilmektedir. Bu süreçte herhangi bir enerji kaybı ya da kilo kaybı ise görülmemektedir. Sadece bu nedenden dolayı bile panterler çok uzun süre hayatta kalabilme şansına sahip olan nadir kedigillerdendir.

Panterlerde Üreme ve Çiftleşme

Panterlerde çiftleşme ve panterlerde üreme diğer memelilerden farklı değildir. Yumurta ve sperm birleştikten sonra döllenme meydana gelmekte ve dişi panterler için gebelik süreci başlamaktadır. Panterler de diğer memeliler gibi yavrularını emzirerek beslemektedir. Hayatta kalabilen ve son derece güçlü olan panterler dişi ile çiftleşebilmek için uzun süre mücadele etmektedir. Panterlerin gebelikleri 105 gün kadar sürmektedir. Bu sürenin sonucunda dünyaya gelen yavrular anne panter tarafından emzirilmekte ve eğitilmektedir.

Panter Ömrü

Panter ömrü diğer canlılarda olduğu gibi uzundur. Panterler kendilerine iyi baktıkları takdirde 20 seneye kadar yaşayabilmektedir. Bu koşullar oluşturulurken iklim ve beslenme gibi pek çok faktör de göz önünde bulundurulmaktadır. Panterler her ne kadar kısa bir zaman diliminde yaşıyor gibi görünseler de 20 seneye kadar süreleri uzayabilmektedir. Hayvanat bahçesi ya da bakım evi gibi alanlarda yaşamlarını sürdüren panterlerin ömrü ise en fazla 10 senedir. Kendi iklimlerinde yaşayamayan panterler hayattan çok hızlı kopmaktadır.

Panterler Hakkında İlginç Bilgiler

Panterler hakkında ilginç bilgiler konusundan söz edebilmek de mümkündür. Çok merak edilen; ancak pek çok kişi tarafından neredeyse hiç bilinmeyen bu bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.

  • Panterler, kedigiller familyasına ait yırtıcılardan biridir.
  • Bu canlılar genellikle yalnız başlarına avlanırlar. Sürü psikolojisinden uzak bir yaşam sürdürmektedirler.
  • Maksimum kiloları 60 kilogramdır ve hızlı koşabilme özellikleri ile ön plana çıkarlar.
  • Panterlerin en ilginç özelliklerinden biri ise tıpkı bir kedi gibi ağaca tırmanabiliyor olmalarıdır.
  • Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 3000 metre kadar yükseklikte rahatlıkla yaşayabilmektedirler.
  • Doğada bulmuş oldukları sulu ya da etli meyveler ile beslendikleri de bilinen gerçekler arasında yer almaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar