Örümcek Türleri ve Özellikleri – Örümcekler Hakkında Bilgiler

0
2379
örümcek

Örümcek, 8 bacaklı hayvanlar sınıfında yer alan, çoğunlukla böcek familyasına dâhil edilen; ancak hayvan olarak nitelendirilen bir etçil hayvandır. Örümceğin Latincedeki adı Araneae’dir. Genellikle sıcak ve kurak bölgelerde yaşar. Dünyada kutup bölgeleri haricinde her yerde rastlanabilmektedir.

Örümcek Özellikleri

Böceklerle tanıştığınız zaman göze çarpan ilk şey, uzun, sürekli hareketli antenlerdir. Örümceklerin antenleri yoktur. Gözleri de daha basit bir yapıya sahiptir. Ancak çoğu türde sekiz adet göz bulunmaktadır. Vücut bir dış iskelet ile kaplıdır. Bir sap ile bağlanmış bir sefalotoraks ve karın oluşur.

Farklı türlerdeki bireylerin üzerine boyama ve çizme, çeşitli pigmentlerin mevcudiyetinin ve lokalizasyonunun yanı sıra, pul ve örtüleri yapısal yapısına da bağlıdır. Bu nedenle, örümcekler hem mat siyah hem de çeşitli renk tonlarında parlak bir renge sahip olabilirler. Örümcekler her yerde yaşamakta ve dünyanın her köşesine dağıtılmaktadır. Sadece dünyanın yüzeyinin bir buz kabuğu altında tüm yıl boyunca saklandığı alanlarda yaşayamazlar. Nemli ve sıcak iklime sahip ülkelerdeki türlerin sayısı ılıman veya soğuk iklimden daha büyüktür. Çeşitli türler hariç, örümcekler karada yaşarlar ve gece yapılan aktiviteleri gösteren yapılı yuvalarda veya vizonlarda yaşarlar. Tarantulaların ve diğer mygalomorphae ağaç ve çalılarda yaşamaktadır. “Kuraklığa dayanıklı” örümcek türleri, yuva olarak zeminin yarıklarını ve zemin seviyesindeki herhangi bir sığınağı tercih eder.

Örümcek Türleri

Örümcek türleri arasında Kara Dul, Tarantula, Brezilya Gezgin Örümceği, Kahverengi Keşiş Örümceği, Kara Ev Örümceği ve Bodur Örümcek bulunmaktadır.

Örümceklerde Avlanma ve Beslenme

Örümceklerde avlanma, genellikle örümcek ağları ile gerçekleşir. Kurbanlarının kaçacağı noktaya örümcek ağı örerek, burada beslenir. Ancak Tarantula örümceği avına gizlenerek saldırır. Örümceklerde beslenme alışkanlıkları, genellikle küçük böcekler ile meydana gelir. Tarantulalar erişkin olduklarında küçük memeliler ile de beslenebilmektedir.

Örümceklerde Üreme ve Çiftleşme

Örümceklerde üreme, ilkbaharın üçüncü haftasında gerçekleşir. Örümceklerde çiftleşme durumu, dişinin erkeğe çağrısı ile olur. Karadul örümceği, çiftleştikten sonra erkeğini öldürür ve yer. Bunu yapan tek örümcek türü Kara Dul örümceğidir.

Örümcek Ömrü

Örümcek ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak Tarantula örümcekleri 7 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Örümcekler Hakkında İlginç Bilgiler

Örümcekler hakkında ilginç bilgiler arasında örümcek ağları bulunmaktadır. Örümcek ağları oldukça dayanıklıdır. Örümcek ağları, üreten örümceğin 6 katı kadar fazla ağırlığı taşıyabilmektedir. Ayrıca yapışkan bir madde ile kaplıdır. Örümcek ağına takılan avın kurtulma şansı neredeyse imkânsızdır. Tarantulaların ördükleri ağlara takılan kuşlar, kertenkeleler ve fareler genellikle ölür. Örümcekler beslenirken, avlarını sıvı bir hale dönüştürür ve dişleri ile emer. Bazı örümcek türleri oldukça zehirlidir. Tek bir ısırığı ile 30 insanı öldürecek kadar zehri avına aktarır. Toprağın yüzeyinde ya da vizonda yaşayan örümcekler, böcekleri ve ortopedi otlarını yiyip, bazı türler salyangoz ya da solucanlarını evlerine sürükleyip orada güvenle yiyebilirler.

Kara Dul Örümceği sadece geceleri avlanır, güvensiz güveler için yapışkan bir yem-örümcek ağı yaratır. Yemin yanındaki böceğin farkına vararak, pençeleriyle birlikte kraliçe örümcek çabucak ipliği sallar ve böylece kurbanın dikkatini çeker. Güve, böyle bir yemin etrafına sarılmayı sever ve ona dokunduğunda, hemen asmak için üzerinde kalır. Sonuç olarak, örümcek onu sakin bir şekilde kendine çekebilir ve avın tadını çıkarabilir. Örümceklerin su türleri yiyeceklerini sudan alır, suyun yüzeyinde yüzen küçük yavru ya da küçükbaş yavrulardan oluşan bir ağ yardımıyla kendilerini yakalarlar. Yırtıcı olan bazı örümcekler, kurbanlarının yokluğunda polen veya bitki yapraklarına atfedilebilecek doymuş ve bitki besinleri olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here