Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Kuşlar
orman tavuğu
Email :1697

Orman tavuğunun Latincesi Tetraoninae olarak tanımlanmıştır. 16 kuş türünün bilinen adı olarak kategorize edilen orman tavuğu, Tetraonidae familyasını oluşturan kuşların da ortak adı olarak tanımlanır. Kuzey Amerika’yla birlikte Avrasya’nın orta kesimlerinde yaşamlarını sürdürürler. Phasianidae familyasıyla benzerlik gösteren özelliklere sahiplerdir. Ormanlık alanlarda yaşamaya sevdikleri gözlenir. Orman tavuğu tarihçesi oldukça uzun yıllara dayanıyor olduğu gibi tek bir türün devamı olarak süregelmiş genetiğe sahiplerdir.

Orman Tavuğu Özellikleri

Orman tavuğu nedir?” sorusu geniş kapsamlı olarak incelendiğinde, genel itibariyle Sülüngiller familyasının bir alt türü şeklinde sorunun cevabı verilebilir. Orman tavuğu özellikleri anatomik açıdan ayırt edicidir. Erkeğin uzunluğu 85 cm dolaylarında olmakla beraber dişinin uzunluğu ise ortalama olarak 60 cm kadardır. Baş kısımları küçük olduğu gibi aynı zamanda tüylüdür. Gözlerinin üzerinde çizgi halinde yayılım gösteren tüysüz bir alan bulunur. Bacakları kısa olmakla beraber tırnaklara kadar tüyle kaplı olarak şekillenmiştir. Göğsünde mavi veya yeşil pırıltılar görülebilir. Bulundukları noktadan farklı bir noktaya göç etme özellikleri belirgin seviyede değildir. Alışılagelmiş kuş türleri özelliğini taşımazlar.

Orman Tavuğu Türleri

Orman tavuğu türleri yaşam alanlarına göre farklı şekilde sıralanabilmektedir. Dış görünümde mevcut olan farklar türler arasında yaşanan genetik mutasyonun eseridir.

Orman tavuğu türleri şu şekilde sıralanır:

  • Kara Orman Tavuğu
  • Kestane Rengi Orman Tavuğu
  • Kafkas Kara Orman Tavuğu
  • Yakalı Orman Tavuğu
  • Çin Orman Tavuğu
  • Gunnison Orman Tavuğu
  • İsli Orman Tavuğu
  • Gölgeli Orman Tavuğu

Türkiye’de orman tavuğu türleri içerisinde Kafkas kara orman türünün Rize İkizdere’de denizden yüksek bölgede yaşadığı görülmüştür.

Orman Tavuklarında Avlanma ve Beslenme

Genel olarak ormanlık alanlarda yaşıyor olmalarıyla beraber beslenmelerinin
%95’inden fazlası bitki örtüsünün sunduğu yiyeceklerden oluşur. Tomurcuklar, yapraklar ve dallar orman tavuklarının genel beslenmesini oluşturur. Orman tavuklarında beslenme mevsimlere göre değişkenlik gösterebilir. Yetişkinlerde genel olarak bitki örtüsünün elverdiği şekilde beslenme alışkanlıklarının oturmuş olmasıyla beraber yavrularda bu durum daha farklıdır. Yavrular çoğunlukla böcekler ve diğer omurgasızları yiyerek beslenmelerini sürdürürler. Orman tavuklarında avlanma genel olarak yavru için gerçekleştirilir.

Orman Tavuklarında Üreme ve Çiftleşme

Orman tavuklarında çiftleşme gerçekleştirilmeden önce belirli bir kur süresi bulunur. Çiftleşme sezonunda sergilenen kur oldukça etkileyicidir. Erkek orman tavukları tüylerini dişiye sergiler ve aynı zamanda yüksek perdeden ses çıkarırlar. Kanatları çırpmak, kuyruklarını çırpmak orman tavuklarında çiftleşme için en belirgin kur hareketlerindedir. Nadiren de olsa erkekler dövüşebilirler. Bahar ayları çiftleşmenin gerçekleştiği sezondur. Orman tavuklarında üreme gerçekleştikten sonra bir hafta dişi tavuk yatarak toplamda 12 yumurta bırakabilir. Açık sarı renkli yumurtalarda genellikle kuluçka dişi tarafından yapılır.

Orman Tavuğu Ömrü

Orman tavuğu ömrü ortalama olarak 7-8 yıl sürer. Ancak bu süreden farklı olarak 11 yıl yaşam süresine sahip olan orman tavukları da bulunur. Yaşamlarını yavru olarak başladıkları alanlarda geçirme eğilimine sahiplerdir. Belirli sıcaklık değerlerine alışkın olduklarından dolayı, ömürlerinin çoğunluk kısmında ilk doğdukları yerlerde bulunurlar. Sürü haline gelmeleri durumunda farklı bölgelere akın ettikleri görülebilir.

Orman Tavukları Hakkında İlginç Bilgiler

  • Orman tavukları kara yaşamına uygun olarak anatomik yapıya sahiptirler. Genellikle uçma özelliğini göstermeseler de kısa mesafeli olarak havada bükülme şeklinde uçabilme yetenekleri mevcuttur.
  • Orman tavukları hakkında ilginç bilgiler içerisinde vücutlarının tamamının tüylerle kaplı olduğundan dolayı vücut sıcaklıklarının sürekli olarak aynı derecede tutulabilmesi en özel bilgiler arasında sıralanır.
  • Kış aylarında izolasyon sağlanması amacıyla karın yaklaşık 40-50 cm içerisinde saklanarak sıcaklıklarını korurlar.
  • Erkek orman tavukları 6-10 dönümlük alanı yaşamları boyunca kullanırlar ve bu da iki dişi orman tavuğunun bölgesini kapsar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar