Muhabbet kuşu, evcil hayvan olarak kullanılan bir kuş türüdür. Bu hayvanlar çok komik ve mutlu olduklarında insan sesini söyleyip hatta taklit edebilirler. Başlangıçta sadece yeşil olan bu kuşu bulabileceğiniz birçok renk vardır. Muhabbet kuşları küçük kuşlardır, ortalama olarak yaklaşık 17 santimetre ve 35 gramdır ve kökeni Avustralya’da bulunur. Onlar çok evcil bir kuş ve onların evcilleştirilmesindeki kolaylıklarından ve sakin ama neşeli karakterlerinden dolayı dünyadaki en popüler evcil kuşlardandır. Ayrıca, onlar akıllı hayvanlar ve kanıtımız varsa konuşmayı öğrenebilirler.
Muhabbet Kuşu Özellikleri
Muhabbet kuşu nedir sorusunun yanında ortalama yaşam süresi de merak edilmektedir. Ortalama yaşam süreleri 8 ila 10 yıldır. Bacaklarında dört ayak, ikisi ileri, diğeri geriye doğrudur. İçerisinde yeşil, mavi ve sarıyı vurguladığımız çok çekici bir tüy ve parlak renkler vardır. Başının siyah beyaz arasında dalgalı çizgiler var. Gözleri başın her iki tarafında yer alır ve gagası üst kısmın alttan çıkıntı yapmasıyla karakterizedir.
Muhabbet kuşları, bir yerli papağanın en yaygın ve popüler türüdür. Boyut olarak küçüktür ve sonuç olarak, odada çok az yer kaplayan çok büyük bir kafes gerektirmez. Bu evcil hayvanın bir başka avantajı, oldukça ucuz bir maliyet ile bakımının yapılabilmesidir.
Popülerliğin bir başka nedeni, canlı renkleri ve insan konuşmasını kopyalama yeteneğidir. Tüylerin rengine veya kafadaki farklı bir tutam şeklinin varlığına bağlı olarak, 150’den fazla muhabbet kuşu çeşidi vardır. Bunlar gruplara ve alt gruplara ayrılır.
Muhabbet kuşlarının bir diğer adı ise dalgalı papağandır. Dalgalı papağanların renklendirilmesindeki ilk değişiklikler, mutasyonun bir sonucu olarak kendiliğinden ortaya çıkmıştır ve daha sonra yetiştirme ve üreme aktivitesinin gelişmesi büyük çeşitliliğe ulaşmıştır. Vahşi Avustralyalı dalgalı papağanın doğal rengi otsu-yeşildir ve pençelerin rengi mavimsi-yeşildir. Yerli dalgalı papağanlar için pembemsidir. Muhabbet kuşları, papağan familyasının bir komşusu olarak nitelendirilmektedir. Muhabbet kuşunun Latince’deki adı Melopsittacus Undulatus’tur. Tüylerin düzensiz bir şekilde düzenlenmesiyle tüylenme modelinin belirsiz olduğu gerçeğiyle karakterizedir. Benekli dalgalı papağan resesif ve baskın olanlara ayrılır. Birincisi boğazda 2-6 renk lekesi olabilir, gözlerinde beyaz kenarları yoktur. Tüylerin ana rengi eşit olmayan yamalar şeklinde görünür. Boyun ve yanakların arkası siyah çizgili veya lekelerle kaplıdır. Kanatlarda, alanlarının yaklaşık % 10-20’sini işgal eden eşit yer işaretleri bulunur. Kafanın ön kısmının işaretleri yoktur. Dominant rengin tam tersine, boğazda siyah lekeler bulunmaz, gözün içinde beyaz bir kenar bulunur. Kuş tüyü, birincil rengin rastgele görünen lekeleriyle monofoniktir. Baş, yanaklar ve kanatlar, ince şeritleri açıkça tanımlanmıştır.
Muhabbet Kuşu Türleri
Muhabbet kuşu türleri, cins olarak ve renk olarak oldukça fazladır. Balkanlar ve Avustralya bölgesinde oldukça yaygın olarak yaşayan bu hayvanlar, yaşam şartlarına göre farklılaşmış renklerde tüylere ve beslenme yapısına sahip olmuştur. Genellikle sıcak iklimlerde bulunur.
Muhabbet Kuşlarında Avlanma ve Beslenme
Muhabbet kuşlarında avlanma ve muhabbet kuşlarında beslenme, yaşam şekline göre değişkenlik gösterir. Evcil bir ortamda yaşayan muhabbet kuşları, yemişler ile beslenir. Doğal ortamda yaşayan muhabbet kuşları ise meyve ve yemiş kırıntıları ile beslenir.
Muhabbet Kuşlarında Üreme ve Çiftleşme
Muhabbet kuşlarında üreme ve muhabbet kuşlarında çiftleşme dönemleri, genellikle ilkbaharın başlangıcı olarak bilinmektedir. Erkek ve dişi kuşlar kızgınlık dönemine girer ve 1 hafta boyunca çiftleşir. Çiftleşme sonucunda dişi muhabbet kuşu, en fazla 4 yavru yumurtlayabilir.
Muhabbet Kuşu Ömrü
Muhabbet kuşu ömrü, doğal ortamda uzun değildir. Savunmasız bir hayvandır ve yırtıcı kuşların öncelikli hedefleri haline gelirler. Bu yüzden doğal ortamda en fazla 4 yıl yaşayabilmektedir. Evcil olanları ise 12 yıla kadar yaşayabilmektedir.
Muhabbet Kuşları Hakkında İlginç Bilgiler
Muhabbet kuşları hakkında ilginç bilgiler bulunmaktadır. Bunların arasında en çok bilineni ise konuşma özelliğidir. Duyduğu sesleri, kursağında çıkardığı sesler ile taklit edebilme özelliğine sahiptir.