Kerevit Türleri ve Özellikleri – Kerevitler Hakkında Bilgiler

0
1252
kerevit

Kerevit görünüş olarak ıstakoza benzeyen bir tür deniz canlısıdır. Kabuklu bir canlı olması nedeniyle de deniz hayvanları grubunda yer alır. Eklembacaklı bir vücut yapısına sahiptir. Kerevit nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda bu canlıların nerelerde yaşadıklarını da merak etmektedir. Kerevit tarihçesi konusuna bakıldığında bu canlıların hem tatlı hem de tuzlu suda yaşadığı bilinmektedir.

İsveç’te çok sık rastlanan bu canlılar her yıl devamlı olarak tüketilmektedir. Protein açısından da son derece zengin canlılar arasında yer alırlar. Crusta ise bu canlıların Latince ismi olarak bilinir.

Kerevit Özellikleri

Kerevit özellikleri konusuna bakıldığında bu canlıların aslında değişik deniz canlıları olduğundan bahsedilebilmektedir. Istakoz gibi bir görünüme sahiptirler; ancak bu canlılar ıstakoza göre daha küçük bir vücut yapısına sahiptir. Kerevitler dünyanın hemen hemen her bölgesinde yaşamlarını sürdürmektedir. Tatlı ya da tuzlu su fark etmeksizin yaşayabilen bu canlılar denizin çok derinlerinde de yaşamlarını sürdürebilmektedir.

Kerevit Türleri

Kerevit türleri dünya üzerinde yaşadıkları bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Kırmızı kerevit ise ülkemizde en çok rastlanan kerevit türü arasında yer almaktadır. 20 derecelik sıcaklıkta yaşamlarını daha aktif bir şekilde sürdürebilen bu canlılar, kendi yaşam koşullarını da sağlayabilecek nitelikte olan canlılardır.

Kerevitlerde Avlanma ve Beslenme

Kerevitlerde avlanma ve kerevitlerde beslenme yoğun bir biçimde gerçekleşmektedir. Genellikle gece saatlerinde dolaşan bu canlılar gün ışığı ile birlikte yemek aramaya başlarlar. Deniz yosunları, yavru balıklar, kurbağa larvaları, planktonlar ve buna benzer diğer canlılar ise kerevitlerin besin gruplarını oluşturmaktadır. 20 derecede koloniler halinde çok rahat bir şekilde avlanabilen kerevitler, ilkbahar döneminde çok daha kuvvetli bir şekilde beslenirler. Bu durum ise onlar için oldukça önemlidir. Besin kaynaklarını sağlam bir şekilde bulabilen kerevitler, daha kaliteli yavruların ortaya konmasında da etkili rol oynar.

Kerevitlerde Üreme ve Çiftleşme

Kerevitlerde üreme ve kerevitlerde çiftleşme diğer canlılar ile hemen hemen aynıdır. Çiftleşme dönemi geldiğinde kerevitler kendileri için en uygun olan canlıyı bularak çiftleşmelerini gerçekleştirmektedir. Yumurtlama sayesinde çoğalan bu canlılar, 8 ay boyunca hamilelik yaşarlar. Yumurtadan çıkan yavru kerevitler 20 ile 25 gün arasında anneleri ile birlikte yaşam savaşı vermeye başlar. 20 günün sonunda yaşam mücadelesini kazanan yavru kerevitler avlanmalarına kendi başlarına devam etmektedir.

Kerevitler yavrularının bakımı konusunda oldukça ilgili canlılardır. Özellikle anne kerevitler yavruların tek başına yaşayabilecekleri süreye kadar gerekli eğitimi sağlarlar.

Kerevit Ömrü

Kerevit ömrü yaklaşık olarak 5 senedir. 5 seneye kadar yaşayabilen kerevitlerin yanında ömrü daha kısa olanlardan da bahsetmek söz konusu olabilmektedir. Gerekli koşulları sağlayabilen kerevitler ise 5 seneden çok daha uzun bir süre yaşamlarını devam ettirebilmektedir. Bulabildikleri besin kaynakları, yaşadıkları bölge ve hayatlarını tehlikeye atabilecek faktörler de yaşam süreleri konusunda oldukça önemlidir.

Kerevitler Hakkında İlginç Bilgiler

Kerevitler hakkında ilginç bilgiler konusundan da bahsetmek söz konusu olabilmektedir. Kerevitler ile ilgili tüm enteresan bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.

  • Kerevitler erkeksiz bir şekilde üreyebilen deniz canlıları arasında yer almaktadır.
  • Kerevitler 10 bacağa sahip olan canlılar arasında yer almaktadır.
  • Benekli kerevitler korkunç bir görünüme sahiptir. Bu nedenle pek çok kişi benekli kerevitlerden ürkmekte ve denizde de bu canlılardan sakınmaktadır.
  • Kerevitler hem otla hem de etle beslenebilen canlılardır. Genellikle denizde buldukları yavru balıklarla ya da kurbağa parçaları ile beslenirler.
  • Kanada, ABD, İsveç ve Madagaskar bu canlıların en çok görüldüğü yerler arasında yer almaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here