Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Eklembacaklılar
kelebek
Email :4209

Kelebek, iki çift kanat içeren uçan bir böcektir. Kelebekler lepidopteran ailesinin kanatlı böcekleridir. Doğada çeşitli renk ve boyutlarda bulunurlar. Kelebekler temel olarak çiçeklerin nektarında ve meyvelerin ayrışmasında meyve özüyle beslenir. Kelebeğin Latincedeki adı Rhopacolera’dır. Göçler sırasında uzun açlık süreleri vardır. Bazıları 2200 km’nin üzerinde uçabilir. Larva aşamasında, ev sahibi bitkilerin yapraklarını yerler. “Kelebek nedir?” sorusundan ziyade kişiler bu canlıların genel özellikleri ile ilgilenmektedir.

Kelebek Özellikleri

En güzel böceklerden biri olarak kabul edilen ve ilk bakışta çekici görünen kelebek bir lepidopterandır. Dünya üzerinde bu canlılara ait çok farklı türlerden de bahsedilmektedir.

Bir kelebeğin yaşam döngüsünde en ilginç olan şey, basit ve solmuş bir tırtıl olarak doğması ve her türlü tonalite, tasarım ve farklı kanat şekilleriyle renkli bir tür haline gelmesidir. Başlangıç noktası ve sonuç arasındaki farklar şaşırtıcı olduğundan, bu metamorfoz süreci hayvan dünyasında en iyi bilinenlerden biridir. Kelebek tarihçesine bakıldığında uçma konusunda epey profesyonel olduklarından da bahsedilebilir.

Kelebek Türleri

Kelebek türleri dünya üzerinde 1600’den fazla olarak kaydedilmiştir. Bazı kelebekler değişik renkleri bir arada taşırken bazıları ise tamamen tek renkten oluşabilmektedir. Son derece hassas olan bu canlılar kanatlarında taşıdıkları tozlar sayesinde hayatta kalırlar. Herhangi bir çarpma ya da ıslanma sonucunda kanatlarından düşen tozlar nedeniyle hayatlarını kaybederler. Sanılanın aksine kelebekler, ömürleri kısa olan canlılar değildir.

Kelebeklerde Üreme ve Çiftleşme

Kelebeklerde üreme ve kelebeklerde çiftleşme diğer canlılara nazaran farklıdır. Helezonlar çizerek uçan kelebekler, erkeklere kur yapmaya başlar. Dişi kelebeklerin hangisi daha büyüleyici ve doğurgan ise erkek kelebekler bu yönde seçimlerini gerçekleştirir. Kelebekler çiftleştikten sonra dişi kelebekler yumurtalarını bırakırlar. Yapışkan bir yapıya sahip olan yumurtalar, kelebekler tarafından ağaç kabuklarına bırakılır. Yumurtalar çatladıktan sonra ise tırtıllar dünyaya gelir.

Kelebeklerde Avlanma ve Beslenme

Kelebeklerde avlanma ve kelebeklerde beslenme farklı bir biçimde gerçekleşmez. Kelebekler ayakları ile tat alabilen canlılardır. Bu nedenle genellikle meyvelere ya da ağaçların özütlerine konarak tadım gerçekleştirirler. Meyve şurubu ya da meyve özü, bu canlılar tarafından en çok sevilen gıdalar arasında yer alır. Aynı zamanda kelebekler uzun bir ağız yapısına sahip olduğundan dolayı yuvasına rahatlıkla yemek taşıyabilecek özelliğe de sahip olması ile bilinir.

Kelebek Ömrü

Kelebek ömrü kısa olan bir canlı değildir. Pek çok kişi bu canlıların 24 saat gibi bir süre yaşadığını düşünse de aslında durum oldukça farklıdır. Kelebekler, gerekli koşulları sağladıkları takdirde 12 aya kadar yaşayabilmektedir. Eğer mevsimsel şartlar ve besin temini sağlanabiliyorsa bu süre daha da uzayabilmektedir. Meyvelerin ve ağaçların geniş alan kapladığı ve ılıman bir iklimin hâkim olduğu bölgeler, kelebeklerin uzun bir yaşam sürmesi için yeterlidir.

Kelebekler Hakkında İlginç Bilgiler

Kelebekler hakkında ilginç bilgiler konusundan da söz edilebilmektedir. Bu canlılara ait pek çok enteresan bilgi ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

  • Dünyada kataloglanmış 17.500’den fazla kelebek türü vardır. Bu sayıdan 750’si, Amerika’da bulunabilir.
  • Kelebekler, büyük pullu kanatları ile karakterize edilen böceklerin Lepidoptera sınıfına aittir.
  • Monarch kelebekleri, popüler inancın aksine, soğuktan kaçmak ve doğurmak için göç ederler.
  • Monarch kelebekleri, dünyanın her kışında ortalama 4.000 mil üzerinde seyahat eden tek böcektir.
  • Kelebekler tat alma tomurcukları ile değil, ayaklarının altında bulunan sensörler ile görürler.
  • Kelebekler ultraviyole spektrumunun ötesini görebilir ve gözleri 6.000 mercekten oluşan bir ağdan oluşur.
  • Aslında birçok yetişkin kelebek, yedikleri her şeyi enerji olarak kullanır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar