Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
keçi
Email :810

Keçi, toynaklı hayvanlar kategorisinde olan ve boynuzlugiller familyasında bulunan sığırlar ile akraba olarak nitelendirilir. Keçinin Latince’deki adı Capra Aegagrus Hircus’tur. Bu hayvanlar ülkemizde ve tüm dünyada rastlanabilen pek çok farklı türe sahiptir. Sert toynakları ve boynuzları ile oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Yaşam alanları genellikle sarp kayalıklardır. Yüksek yamaçlara tırmanır ve burada yaşarlar. Böylece yırtıcılardan uzak kalmış olur ve daha taze otlara ulaşabilirler. Türkiye’de genellikle evcilleştirilmiş olarak yaşayan keçiler, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek yamaçlarında da yaşayabilir. Keçilerin tarihçesi M.Ö. 2000’li yıllara dayanmaktadır. Bu hayvanlar Orta Asya’da tespit edilmiştir. İlk olarak Tibet’te yaşadığı öne sürülen keçiler, göçler sonucunda dünyanın her yerine taşınmış ve hayvanlar yaşam şartlarına göre evrim geçirmiştir. Ülkemizde de Ankara Keçisi oldukça meşhurdur. Keçi, ilk başta niyetinin sütüne ve etine kolay erişimi olan insan tarafından evcilleştirilen ilk hayvanlardan biriydi. Asya’daki çeşitli yerlerde 10.000 yıl öncesine dayanan evcil keçi kalıntıları bulunmuştur. Birbirinden farklı özelliklere sahip yaklaşık 200 yerli keçi türü vardır. Bazıları diğerlerinden daha büyüktür veya renkleri farklıdır. Ağırlıkları ise 20 ila 140 kilogram arasında değişmektedir. Ancak genel bilgilere göre yaklaşık 45 kilo ağırlığındadır. Öte yandan, yüksekliği 64 santimetre civarındadır ve vücudunun uzunluğu 115 ila 170 santimetredir.

Keçi ve Özellikleri

Keçilerin özellikleri arasında sivri toynakları bulunmaktadır. Bu toynaklar sayesinde yüksek yamaçlara çok kolay bir şekilde tırmanabilirler. Ayrıca yüksek seviyede olan zıplama yetenekleri ile oldukça hareketli ve aktif bir hayvan olarak bilinmektedirler. Keçilerin sivri boynuzları yalnızca erkeklerde bulunur. Erkek keçilere teke denir. Tekeler çiftleşme dönemi geldiğinde birbirleri ile boynuz dövüşü yapmaktadır. Bu dövüşü dişi ile çiftleşme hakkına sahip olmak için yapmaktadırlar. Sürü halinde yaşarlar ve sürünün başında en yaşlı keçi bulunur.

Keçilerde Avlanma ve Beslenme

Keçilerde beslenme yapısı, türler arasında farklılık göstermektedir. Keçiler otçul hayvanlardır ve bitki yaprakları ile beslenmektedir. Yüksek yamaçlarda yetişen bitkiler daha taze olduğundan, çoğunlukla yüksek yerlerde yetişen bitkileri tercih ederler.

Keçilerde Üreme ve Çiftleşme

Keçilerde çiftleşme genellikle sonbahar dönemine denk gelmektedir. Tekeler ve keçiler, bu dönemde kızgınlaşır ve birbirlerine kur yapar. Tekeler, dişilerini etkilemek için bazı hareketler yapar ve sesler çıkarır. Ancak erkeklerin çiftleşme hakkına sahip olabilmesi için sürü lideri olan erkeği alt etmesi gerekir. Çiftleşme sıklıkları oldukça yüksektir ve gebelik dönemleri 5 aydır. Hamilelik sürecinden sonra keçiler, en fazla 5 yavru doğurabilir.

Keçi Ömrü

Keçi ömrü, yaşama ortamına göre değişkenlik göstermektedir. Orta Asya bölgesinde yaşayan keçiler, soğuk ve kıtlık gibi sorunlar ile karşılaştığından en fazla 4 yıl yaşayabilmektedir. Anadolu’da yaşayan keçiler ortalama 6 yıl yaşarken; çiftlikte yaşayan keçiler ise 8 ila 12 yıl arasında bir ömre sahiptir. Keçilerin yaşları, boynuzlarındaki halka sayısına göre hesaplanmaktadır. Yaşları ilerledikçe boynuzları daha da uzar ve taşınamayacak kadar ağırlaşır. Evcil bir keçi varsa, boynuzların kesilmesi sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Keçiler Hakkında İlginç Bilgiler

Keçiler hakkında ilginç bilgiler oldukça fazladır. Bu hayvanlar genellikle yerden 1000 ila 1500 metre yükseklikte yaşamaktadır. Geçirdikleri evrim, bu bölgelerde yaşamalarını kolaylaştırmıştır. Keçiler ortalama olarak 45 ila 58 cm boyundadır ve ağırlıkları 75 kilo civarındadır. Tekelerin ağırlıkları 100 kiloya ulaşabilmektedir. Keçilerin boynuzları genellikle 16 ila 18 cm civarındadır. Yetişkin erkeklerin boynuz uzunluğu 25 cm’ye kadar ulaşabilmektedir.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar