Aslında, “kartal” sözcüğü Accipitridae ailesindeki birkaç yırtıcı kuşa gönderme yapmak için kullanılır. Büyük boyut, oldukça gelişmiş duyular ve diğer özellik dizileri yırtıcıların benzersiz özelliklerinden bazılarıdır. Kartal nedir sorusu ise en çok yöneltilen sorular arasında yer almaktadır. Yırtıcı kuşlardan biri olan kartal hakkında pek çok kişi detaylı bilgi talep etmektedir.
Kartal ve Özellikleri
Kartallar keskin görme sayesinde mükemmel avcılardır. Karşılaştırıldığında, kartalların vizyonu, insan vizyonundan iki ila sekiz kat daha gelişmiş olup, avlarını büyük mesafelerde bulmalarına izin vermektedir. İleriye bakan gözler avlanmayı da desteklemektedir. Kuşun, havadaki manevraların hesaplanmasını kolaylaştıran ve daha geniş bir mesafe ve derinlik hissi sağlayan binoküler görmeye sahip olmasını sağlarlar. Bu durum kartal özellikleri arasında ön plana çıkan faktörlerden biridir.
Kartalların çok büyük gözleri vardır. Ortalama olarak, başın ağırlığının yaklaşık% 15’ini temsil ederler. Bu nedenle, bu kuşların gözlerinin hareketi çok sınırlıdır. Göz küresi insanlarla aynı şekilde yukarı, aşağı, sol ve sağa hareket edemezler. Kartal tarihçesi konusuna bakıldığında çok eski dönemlere dayanan bir geçmişleri olduğundan bahsedilebilmektedir.
Kartal Türleri
Kartal türleri bölgelere göre farklılık gösterebilmektedir. Kel Kartal, Kaya Kartalı, Harpia Kartalı, Filipin Kartalı ve Kara Çaylak en çok bilinen kartal türleri arasında yer almaktadır. Bu kartal türlerinin beslenme şekilleri ve yaşam koşulları ise bölgeye göre farklılık göstermektedir.
Kartallarda Beslenme ve Avlanma
Kartallarda beslenme ve kartallarda avlanma değişik şekillerde görülebilmektedir. Bu hayvanlar leşlerle beslenebildikleri gibi değişik hayvanları da avlayarak beslenebilmektedir. Hatta pek çok kartal keskin görüşleri sayesinde yılanları bile avlayarak yiyebilmektedir. Çok hızlı hareket eden ve kilometrelerce öteden avlarını kontrol altında tutabilen bu canlılar, yuvalarını da yüksek yerlere hazırlamaktadır.
Kartallarda Üreme ve Çiftleşme
Kartallarda üreme ve kartallarda çiftleşme diğer kuşlarda olduğu gibi seyretmektedir. Yumurtlayarak üreyen kartalların yumurtaları, yılanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Bu nedenle sürekli olarak yuvalarını savunmak durumunda olan hayvanlar arasında yer alırlar. Bir diğer önemli unsur ise çiftleşme dönemleridir. Kartallar çiftleşmek için kendilerine en uygun olan erkek kartalı seçerler. Genellikle tek eşli bir yapıya sahip olmaları ile de bilinirler. Yavru kartallar ise uçma yetilerini kazandıkları noktadan itibaren kısa bir süre içinde avlanmaya başlayabilmektedir.
Kartal Ömrü
Kartal ömrü değişiklik göstermektedir. Kel Kartal adı verilen türler 20 yıla kadar yaşayabilirken, Taçlı Şahin Kartalları 12 yıl yaşayabilmektedir. Devamlı olarak avlanan kartallar sağlıklı koşulları yerine getirebilmek için çaba göstermektedir. Bu durum ise kartalların yaşam sürelerini yakından etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Kartallar yuvalarını son derece yüksek bölgelere inşa ettiklerinden dolayı yaşamları pek de risk altında sayılmamaktadır. Bu durum da onların yaşam süresinin daha da uzamasına olanak sağlar.
Kartallar Hakkında İlginç Bilgiler
Kartallar hakkında ilginç bilgiler konusundan da bahsetmek mümkün olmaktadır. Pek çok kişi kartalları genel özellikleri ile bilse ve tanısa da bu hayvanların bilinmeyen pek çok yönü de vardır. Kartalların pek bilinmeyen özellikleri ve onlar hakkında ilginç bilgiler aşağıda yer almaktadır.
- Kartallar, yırtıcı kuşlar arasında en büyük canlı olarak bilinmektedir.
- Tek eşli olan bu hayvanlar, değişik bir aile yapısına sahiptir. Tek eşlilik ise yaşamları boyunca sürmektedir.
- Kuş familyasında en yüksekten uçan hayvanlar kartallardır.
- 40 yaşına varan kartalların gagalarında sertleşmeler gerçekleşmektedir. Bu durumdan çok rahatsız olan kartallar kendilerini öldürürler ya da tüylerini ve gagalarını kopararak yeniden çıkmasını sağlarlar.