Karides Türleri ve Özellikleri – Karidesler Hakkında Bilgiler

0
982
karides

Karides dünya genelinde soğuk denizlerde yaşayan bir canlı olarak bilinmektedir. Karides nedir sorusunu soran kişiler genellikle bu hayvanların diğer özelliklerini de merak etmektedir. Karidesler eklembacaklılar sınıfına ait bir canlı olmasının yanında kalın kabukları ile de ön plana çıkmaktadır. Protein ve kalsiyum açısından son derece zengin olan bu canlılar, dünya mutfağında pek çok yemekte de yaygın olarak kullanılır. Karides tarihçesi konusuna bakıldığında pek çok farklı türden de bahsedilebilmektedir.

Squilla olarak Latinceden de kulağımıza sıklıkla gelen karidesler koloni halinde yaşarlar. Renkleri ve kabuklarının kalınlığı ise yaşadıkları bölgeye ve türlerine göre farklılık göstermektedir.

Karides ve Özellikleri

Karides özellikleri konusuna bakıldığında pek çok faktörden bahsetmek mümkün olmaktadır. Hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilen bu canlılar, ülkemizde de yaygın olarak görülmektedir. Karidesler hangi zeminde bulunuyorlar ise o zeminin rengini alabilecek özelliğe sahiptirler. Karides türleri ve özelliklerine göre de renk değiştirme koşullarında farklılıklar oluşabilmektedir.

Karides Türleri

Karidesler dünya üzerinde her denizde yaşayabilen canlılardır. Özellikle mutfaklara da büyük lezzetler katan bu hayvanların çok bilinen türlerinden de bahsedilebilir. Mavi Karides, Zümrüt Karides, Sakura Karides, Turuncu Karides, Gökkuşağı Karides ve Çil Karides bu türlerin arasında yer almaktadır.

Karideslerde Avlanma ve Beslenme

Karideslerde avlanma ve karideslerde beslenme diğer canlılardan biraz daha farklıdır. Karidesler genel olarak yosunlar ile beslenirler. Hatta genel anlamda besin kaynaklarının yosunlar olduğundan bahsedilebilir. Karides yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler ise sebze ağırlıklı gıdalar ile yemlemeler gerçekleştirerek bu canlıların bakımını sağlayabilmektedir.

Karideslerde Üreme ve Çiftleşme

Karideslerde üreme ve karideslerde çiftleşme diğer canlılarda olduğu gibi süregelmektedir. Erkek ve dişi karidesler bir araya gelerek döllenmeyi gerçekleştirmektedir. Yumurtalar ise dişi karides tarafından bırakılır. Karidesler yaklaşık olarak 30 tane yumurta bırakırlar. Bırakılan bu yumurtalar ise 2 ile 3 hafta içinde çatlamaya başlarlar. Sonrasında ise yavru karidesler dünyaya gelir. Karidesler yılın belli dönemlerinde çiftleşirler ve bu çiftleşme sonucunda da 30’dan fazla yavru meydana gelmemektedir.

Karides Ömrü

Karides ömrü 6 seneye kadar sürebilmektedir. 1 ile 6 sene arasında değişen bu karideslerin yaşam süresini etkileyen pek çok faktörden de bahsedilebilmektedir. Diğer canlıların karideslere karşı olan tutumu, karideslerin yaşam koşulları ya da bulabilecekleri besinler de yine yaşam sürelerini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Bir diğer önemli husus ise karideslerin koloni halinde yaşıyor olmalarıdır. Koloni halinde yaşıyor olmaları karideslerin kendilerini savunmalarını da kolaylaştıran faktörler arasında yer almaktadır.

Karidesler Hakkında İlginç Bilgiler

Karidesler hakkında ilginç bilgiler konusundan da bahsetmek söz konusu olabilmektedir. Bu bilgiler ise en detaylı şekilde aşağıda yer almaktadır:

  • Karidesler koloniler halinde yaşarlar.
  • Karideslerin son derece kalın kabukları vardır ve bu kalın kabuklar avlanmalarını engelleyecek nitelikte dizayn edilmiştir.
  • Karidesler yılda en fazla 150 tane yumurta bırakır ve bu yumurtaların sadece %50’lik kısmı yavruya dönüşür.
  • Karidesler sağlam kabuklarının içine saklanarak düşmanları için siper oluştururlar.
  • Dünyadaki 2500 karides türünün 300 türü Türkiye sularında yaşamaktadır.
  • Karidesler eklembacaklılar grubunda yer alan canlılardır.
  • Karidesler baş ve gövdeden oluşan iki parçaya sahiptir. Bu vücut yapısı ise erkek ve dişilerde farklılık gösterir.
  • Karideslerin dişileri ve erkekleri farklı yaşam tarzlarına sahip olan canlılardır.
  • Karides, B12 açısından son derece zengin canlılar arasında yer alır. Bu nedenle de protein ve B12 yönünden beslenmek isteyen kişiler için son derece fazla artısı bulunmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here