Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Omurgalılar
kaplumbağa
Email :2376

Kaplumbağanın latincesi Testudines olarak isimlendirilir. Ağır yürüyüşe sahip olan kaplumbağalar, sürüngen sınıfı içerisinde bulunurlar. Oldukça sert ve kemiksi bir yapının içerisinde yaşamlarını sürdüren özellikleri bulunur. Kabuk olarak adlandırılan üst kısımları tehlikelerden korunmak için yüksek derecede öneme sahiptir. Saldırı veya darbe durumlarında kabuklarının içerisine saklanarak kendilerini darbelere karşı korurlar.

“Kaplumbağa nedir?” diye tanımlanacak olursa, temel olarak bu bilgilerin yanı sıra kaplumbağaların dünya üzerinde nesli tükenen canlılar arasında yer aldıklarından da bahsedilebilir.

Kaplumbağa tarihçesi 200 milyon kadar eskiye uzanır. Dünyanın pek çok farklı ülkesinde sıklıkla görülebiliyor oldukları gibi Türkiye’nin de farklı bölgelerinde kaplumbağalar aktif olarak yaşamlarını sürdürürler.

Kaplumbağa ve Özellikleri

Kendilerine özgü vücut yapıları ve aynı zamanda sahip oldukları görünümleri itibariyle, diğer pek çok canlıdan farklı olarak sınıflandırılırlar. Kaplumbağa özellikleri türlere göre değişkenlik gösterebilir.

Karada ve denizde yaşayan kaplumbağalar bulunur. Karada yaşama adapte olmuş kaplumbağalar yüzemez.

Başları vücutlarına oranla daha küçüktür. Kaplumbağa üzerinde yapılan araştırmalarda, ağız yapılarının kuşlarla benzerlik gösterdiği bilinir. Dişlerinin yapısı sert olmakla beraber, kemiksi tipteki damak yapılarıyla yiyecekleri yakalar ve ezerler. Dilleri başlarından daha büyük olmakla beraber yumuşak yapıya sahiptir.

Kaplumbağaların dört ayakları bulunuyor oldukları gibi, ön ayak parmakları beşerlidir. Karada ve bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda parmakların hareket kabiliyetine sahip olduğu görülür. Parmak uçlarında bulunan tırnakları son derece sert olmakla beraber kıvrık yapıya sahiptir. Deniz kaplumbağalarındaysa bu parmaklar bitişik ve perdeli yapıdadır. Bu sayede yüzerken dengelerini sağlarlar.

Erkek ve dişi kaplumbağalar birbirlerinden ayırt edilebilirler.

Kaplumbağa Türleri

Dünya üzerinde dağılım gösterdikleri bölgelerin değişken olmasıyla beraber çok sayıda farklı kaplumbağa türleri bulunur. Kaplumbağalar, su kaplumbağaları ve kara kaplumbağaları olarak temel olarak iki farklı türde incelenir.

  • Nil Kaplumbağası
  • Caretta Caretta (Sini Kaplumbağası)
  • Benekli Kaplumbağa
  • Çizgili Kaplumbağa
  • Yeşil Kaplumbağa
  • Leopar Kaplumbağası
  • Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası

Kaplumbağa türlerine göre boyutlar değişkendir. Kiloları 700 kg’ye kadar çıkabilen kaplumbağa türleri bulunuyor olduğu gibi 160 gram kaplumbağa türü de bulunur. Uzunlukları 6-8 cm olan türlerden 2 metreye kadar uzanabilen kaplumbağalar da görülebilir.

Kaplumbağalarda Avlanma ve Beslenme

Kaplumbağalar koku alma duyuları son derece gelişmiş canlılardır. Yaşamlarını karada sürdüren kaplumbağalarda beslenme otçul olarak görülür. Yapraklar, otsu bitkiler ve diğer otçul beslenme ürünlerini sıklıkla tüketilirler. Su kaplumbağalarındaysa beslenme etçildir. Böcekler, küçük balıklar ve su bitkileri temel olarak beslenmelerini oluşturur. Bu nedenle kaplumbağalarda avlanma özelliği suda yaşayanlar için geçerli olur.

Kaplumbağalarda Üreme ve Çiftleşme

Kaplumbağalarda üreme yumurtayla gerçekleşir. Kara ve su kaplumbağalarında üreme farklıdır. Kaplumbağalarda çiftleşme erkek kaplumbağanın dişi kaplumbağaya kur yapmasıyla görülür. Ayaklarda titreme ve nadiren agresif boyun ısırmasıyla beraber çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşmenin ardından kaplumbağalarda spermi saklayabilme özelliği de bulunur.

Kaplumbağalarda üremenin yumurtlamayla gerçekleşiyor olmasıyla yumurtaları toprak altına kazarak yerleştirirler veya kaya diplerinde saklarlar. Yavru kaplumbağaların çıkış süresi 2-3 aylık süre içerisinde gerçekleşir.

Kaplumbağa Ömrü

Kaplumbağa ömrü genel olarak çok uzun yıllar olarak bilinir. Ortalama olarak 100 ila 150 yıl arasında yaşayan kaplumbağalar, çok daha fazla süreyle de yaşayabilen türleri barındırır.

Kaplumbağalar Hakkında İlginç Bilgiler

Kaplumbağalar hakkında ilginç bilgiler çok kişi tarafından merak edildiği gibi önemli bilgiler içerir.

  • Antarktika kıtası haricindeki tüm dünya üzerinde yaşayan canlılardır.
  • Bir kaplumbağanın kabuğunda birbirine geçen 60 farklı kemik bulunur.
  • Yumuşak kabuğa sahip kaplumbağa türleri de mevcuttur.
  • Kaplumbağalarda görme ve koku alma duyuları oldukça yüksek derecede gelişmiştir.
  • Sürüngenler sınıfının en eski ve ilkel canlıları arasında sınıflandırılırlar.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar