Kaplan kedigiller arasında en büyük boyuta sahip olan canlılardan biridir. Aslanlar ise kaplanları takip etmektedir. Son derece atletik bir yapıya sahip olan kaplanlar, kısa sürede avlarını yakalayabilmektedir. Çok hızlı koştukları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kaplan nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda bu canlıların temel özelliklerini de merak etmektedir.
Kaplan ve Özellikleri
Panthera tiglis adı ile de bilinen kaplanlar, 130-320 kg arası ağırlıktadır. Çoğu zaman gece avlanırlar, büyük çene, büyük ve keskin dişler, yumuşak yürüyüşler ve güçlü pençelere sahip olmaları ile bilinirler. Mükemmel bir koku hissi, keskin bir işitme, karanlığa iyi bakma ve ağaçlara kolayca tırmanma yetenekleri vardır.
Kaplan Türleri
Kaplan türleri konusuna değinecek olursak farklı iklimlerde yaşayan değişik türlerden de bahsedilebilmektedir. Av pusuları yiyecek yakalayabilmek için çok önemlidir; çünkü büyük mesafeler koşabilen hayvanlar değildir. Büyük yastıklı pençeleriyle, avından birkaç metre olana kadar tam bir sessizlik içinde sürünebilirler. Av, 30 ila 900 kg ağırlığındadır, burada kaplan tek seferde 18 kg’a kadar tüketir, beslenmeden birkaç gün kalabilmektedir. Genellikle geyik, yaban domuzu ve buna benzer iri hayvanlar ile beslenirler.
Genellikle yalnız hayvanlar olan bu kediler, Asya kıtasının birçok bölgesini işgal etmişlerdir; ancak bugün Güneybatı Asya ile sınırlıdırlar. Yüksek ve yoğun bitki örtüsüne sahip yerler, her zaman suya yakın ve av mevcut olan yerleri severler.
Geçtiğimiz yüzyılın başlarına kadar yabani kaplanların nüfusu 100.000 miktarını geçmiştir. Halen 3.200’den az ve geçen yüzyılda var olan 9 alt türden sadece altı tane bulunmaktadır.
Hindistan ve Bangladeş’in ulusal sembolü olan Bengal kaplanı, kaplanlar arasında bilinen en kalabalık alttürdür. Bengal kaplanı ismi, Hindistan eyaleti Batı Bengal’de bulunma gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bu kedinin en büyük miktarının bulunduğu Hindistan’ın yanı sıra, Nepal, Butan ve Bangladeş’te de bulmak mümkündür.
Kaplanlarda Avlanma ve Beslenme
Kaplanlarda avlanma ve kaplanlarda beslenme her gün gerçekleşmektedir. Erkek kaplanlar özellikle gece saatlerinde avlanarak ailelerine yiyecek götürmektedir. Kaplan özellikleri arasında son derece sürücü bir yapının olduğundan da bahsetmek mümkündür. Genellikle toplu bir şekilde avlanma gerçekleştirirler. Kaplan tarihçesi de bu konu ile alakalı kayda değer bilgiler verebilmektedir.
Kaplanlarda Üreme ve Çiftleşme
Kaplanlarda üreme doğurarak gerçekleşmektedir. Yani bu hayvanlar yumurtlayarak çoğalmadıklarından dolayı memeli hayvanlar arasında yer almaktadır. Kaplanlarda çiftleşme gerçekleşirken ise genellikle en güçlü kaplan tercih edilmektedir. Kaplanlar yaklaşık 110 günlük bir hamilelik dönemi gerçekleştirdikten sonra doğum gerçekleşmektedir.
Kaplan Ömrü
Kaplan ömrü 30 seneye kadar sürebilmektedir. Elbette kaplanların sağlıklı bir şekilde hayatta kalabilmeleri için gerçekten iyi avlanabilecekleri bir ortamlarının olması gerekmektedir. Çok sıcakta da çok soğukta da yaşayabilen bu hayvanlar hızlı bir şekilde avlanmaktadır. Özellikle büyük avlar ile beslenmeyi seven kaplanlar, yıl içindeki besin kaynaklarını elde edebildikleri takdirde ömürleri 30 senenin üzerine çıkabilmektedir.
Kaplanlar Hakkında İlginç Bilgiler
Kaplanlar hakkında ilginç bilgiler konusundan bahsetmek de mümkün olabilmektedir. Enteresan bilgiler ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
- Kaplanlar kükrediklerinde, seslerini 3 km uzaktan duyabilmek mümkün olabilmektedir.
- Amerika’da pek çok insan kaplan sahiplenmektedir. Hatta bu kişilerin sahiplendikleri kaplanların sayısı, vahşi ortamda yaşayan kaplanların sayısından daha fazladır.
- Kedilere ait DNA’nın %96’lık kısmı kaplanlara aittir.
- Ayılar, kolay avlanabilen canlılar değildir; ancak kaplanlar ayıları avlayabilmektedir.
- Beyaz kaplan adı verilen kaplanlar, ışığa son derece meyillidirler.
- Bengal kaplanı olarak bilinen kaplan cinsi, Hindistan’da son derece kutsal sayılmaktadır.