Kanguru

0
19
kanguru
Metni Dinlemek İçin Tıklayın

Kanguru, anavatanı Avustralya olan ve keseli olarak nitelendirilen bir memeli canlı türüdür. Tüm dünyada yalnızca Avustralya bölgesinde yaşamaktadır. Kangurunun Latincedeki adı Macropus’tur.

Kanguru ve Özellikleri

Kanguru ailesi 11 cins ve 62 türden oluşmaktadır. Maksimum uzunluk doğu gri kanguruda 3 metredir. İkinci olarak, dev bir kırmızı kanguru 1,65 boyundadır. Bununla birlikte, kırmızı dev kanguru, çok ağır bir hayvan değildir. Ağırlığı ortalama 45 kilogram civarındadır. Doğu kanguru ağırlığı 95 kg iken, maksimum ağırlığı 85 kg’dır. Genellikle erkek kanguruları dişilerden daha büyüktür. Erkeklerin büyümesi yaşlanıncaya kadar devam ederken dişilerin büyümesi üreme başladıktan sonra kısa bir süre askıya alınır. Üremeye ilk katılan 15-20 kg ağırlığındaki dişi gri veya sarı kanguru, ona göre 5-6 kat daha fazladır. Buna karşılık, farklı cinsiyetten küçük kanguruların yetişkinlere benzer boyutları vardır. Büyük kangurular çok ilginç hayvanlar, tanımak zordur. Başları küçük, büyük kulaklı ve büyük badem şeklindeki gözleri vardır. Gözler korneayı tozdan koruyan uzun yoğun kirpiklerle çerçevelenir. Kangurunun alt çenesi benzersiz bir yapıya, içeri doğru onun bükülmüş arka uçlara sahiptir. Toplamda 34 diş, kalın bitkisel gıdalarla besleme üzere adapte edilmiştir. Kanguru boynu incedir, toraks dardır, ön pençeleri azgelişmiş gözükürken, atlama bacakları çok güçlü ve masiftir.

Tabanda kalın ve ucuna doğru sivrilen kuyruk, zıplarken bir dengeleyici görevi görür ve büyük bireylerde kavgalar ve oturma sırasında vücudun desteği olur. Tatmin edici bir işlev yürütmez. Kanguru kuyruğunun uzunluğu türlere bağlı olarak 14,2 ila 107 cm arasında değişmektedir. Kanguruların diğer türlerinde kuyruk daha kısa ve kalındır ve ayrıca daha az tüylüdür. Kaslı uyluklar memelilerin dar pelvisini destekler. Daha uzun kemiklerde, alt bacak kasları daha az gelişir ve ayak bilekleri ayağın yana doğru dönmesini engelleyecek şekilde düzenlenir. Dinlenme ya da yavaş hareket sırasında, hayvanın vücudunun ağırlığı uzun, dar ayaklar üzerinde dağıtılarak bir durma kaybı etkisi yaratır. Ancak, bir sıçrama sırasında, kanguru sadece iki ayak üzerinde durur.  Bazı durumlarda ayağın ilk parmağı tamamen kaybolur. Bu memeliler sadece zıplamakla kalmazlar, aynı zamanda dört uzuvda da yavaşça yürüyebilirler, bu durumda ayaklar çiftler halinde hareket ederler ve dönüşümlü olarak değil. Büyük ve orta büyüklükteki hayvanlar arka ayaklarını öne doğru kaldırdıklarında, kuyruk ve ön pençelere yaslanırlar. Zıplarken, kangurular 40-60 km/s hıza ulaşabilir, ancak bu rakam kısa mesafeler içindir. Yolculukları çok yoğun olduğu için hızlı bir sıçrama başladığında 10 dakika sonra yorulurlar ve yavaşlarlar. Dinlenirken arka ayakları üzerinde oturur, vücudu dik tutarak ve kuyruğa yaslanarak veya yanlarında uzanırlar.

İlginizi Çekebilir:  Güvercin

Kanguru Türleri

Kanguru türleri arasında Kızıl Kanguru, Doğu Boz Kangurusu, Batılı Gri Kanguru ve Antilop Kanguru bulunmaktadır.

Kangurularda Avlanma ve Beslenme

Kangurularda beslenme ot ile sağlanmaktadır. Otçul olarak bilinen bu canlılar, genellikle bitki yaprakları ve taze otlar ile beslenir.

Kangurularda Üreme ve Çiftleşme

Kangurularda üreme, yaz aylarında gerçekleşir. Yavrulayan dişi kanguru, yavrusunu karın bölgesinde bulunan kese içerisinde taşır.

Kanguru Ömrü

Kanguru ömrü ortalama 15 yıldır. Bulunduğu habitatta yırtıcı sayısı oldukça az olduğundan yaşam süreleri oldukça uzundur.

Kangurular Hakkında İlginç Bilgiler

Kangurular hakkında ilginç bilgiler arasında boks yeteneği bulunmaktadır. Kuyruğundan destek alarak iki ayak üzerinde durabilen bu hayvanlar, ön ayakları ile “aparkat” vuruşu yapabilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here