İnek, büyük baş hayvan grubunda yer alan memeli hayvanlardan biri olarak bilinmektedir. Dünya üzerinde bu canlıya ait pek çok tür de bulunmaktadır. İnek nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda bu canlının beslenme şekilleriyle, üreme biçimiyle ve türleriyle de ilgilenmektedir.
İnek ve Özellikleri
Artiodaktillerin bir parçası olan inekler otçuldur. Bu hayvan, bu nedenle, esas olarak bitkiler ile beslenir.
İnekler yarım tondan fazla ağırlıktadır. Ortadoğu’da yaklaşık 10,000 yıl önce evcilleştirilmeye başlandıkları düşünülmektedir.
İnek yetiştiriciliği ve kullanımı sığırların bir parçasıdır. İnsanoğlu süt elde etmek için ineği kullanır (ki bu da birçok ürün üretir) ve ineklerin eti de tüketilmektedir. Öte yandan ineğin vücudu deri elde etmek için de kullanılır. Sığır eti birçok kültürde en önemli besinlerden biridir. Gerçekten de ineğin vücudunun büyük bir kısmı baştan kuyruğa kadar insan tarafından tüketilir. Bos taurus Latincede inek anlamına gelmektedir. Biyolojide genellikle inekler için bu isim kullanılmaktadır.
İnek Türleri
İnek türleri incelendiğinde hem süt ineklerinden hem de yaban ineklerinden bahsedilebilmektedir. Montofon, Tudanca, Jersey, Simmental, Pasiega, Normando ve Holstein en yaygın inek türleri arasında yer almaktadır. İnek tarihçesi konusuna bakıldığında daha pek çok farklı inek türünden de bahsedilebilmektedir.
İneklerde Avlanma ve Beslenme
İnek özellikleri değerlendirmeye alındığında beslenmelerinden ve avlanmalarından da bahsedilebilmektedir. İneklerde avlanma ve ineklerde beslenme araştırıldığında daha çok otçul canlılar olduğunu görebilmek de mümkün olmaktadır. Devamlı olarak otlayan ve süt üretimi gerçekleştiren bu canlılar, her gün sahiplerine yüksek oranda süt vermektedir. Sağlıklı beslenen ineklerin eti, sütü ve derisi de kaliteli bir şekilde kullanıma sunulabilmektedir.
İneklerde Üreme ve Çiftleşme
İneklerde üreme ve ineklerde çiftleşme incelendiğinde ise diğer memelilerden farklı bir bilgi ile karşılaşmak söz konusu değildir. İneklerin üreyebilmesi doğal yollar ile mümkün iken suni tohumlama adı verilen yöntem ile de gerçekleştirilebilmektedir. İneklerin en sağlıklı şekilde üreyebilmeleri için en az 16 yaşında olmaları gerekmektedir. Bu yaşın altında olan ineklerde üreme gerçekleşse dahi yavrular sağlıklı olmayabilir. Bu nedenle ineklerin belli bir olgunluğa erişmiş olması da gerekmektedir.
Doğal yollar ile üreyen ineklerde yumurta ve sperm birleştikten sonra döllenme meydana gelmektedir. Bu durumun sonunda ise inekler için gebelik dönemi başlar. İnekler 283 gün süren bir hamilelik geçirmektedir. Bu sürenin sonunda ise buzağı adı verilen yavrular dünyaya gelir.
İnek Ömrü
İnek ömrü maksimum 22 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu yaşa gelen ineklerin daha uzun yaşayabilmeleri için iklim ve beslenme koşullarının tam olarak sağlanabilmesi gerekmektedir. İnekler belli bir dönem sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürdükten sonra yaşlılıktan dolayı verimsiz hale gelebilmektedir. Eğer ortada hastalık gibi bir neden yok ise 22 yıldan sonra yaşamlarını yitirirler.
İnekler Hakkında İlginç Bilgiler
İnekler hakkında ilginç bilgiler konusundan da bahsetmek de mümkündür. Pek çok kişinin bilmediği enteresan bilgiler aşağıda yer almaktadır.
- İnekler de yapı olarak insanlara benzerler. Sürü halinde yaşamlarını sürdürürken aynı zamanda arkadaşlık bağı da oluşturabilirler.
- Normal bir ineğin ağırlığı 550 kg kadardır.
- Ortalama bir inek yemek yerken 20’den fazla çiğneme işlemi gerçekleştirmektedir.
- İnekler, 360 derecelik bir görüş açısı ile çevresini izleyebilmektedir.
- İnekler insanlarda olduğu gibi 9 aylık bir hamilelik süreci geçirirler.
- İnekler bacak yapıları nedeniyle merdivenleri çıkabilirler; ancak ne yazık ki geri inemezler.
- Sağlıklı bir inek günlük olarak 56 kg salya üretimi gerçekleştirmektedir.