Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
balina
Email :1199

Balina nedir?” sorusu bu canlıları araştıran kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu canlılar genellikle büyük okyanuslarda yaşamlarını sürdüren canlılar arasında yer almaktadır. Hayatlarının tamamını suda geçirmekte ve karaya vurduklarında yaşamlarını büyük ölçüde yitirmektedirler. Yavruları olduğunda yavrularını da su içinde emzirmekte ve büyümelerine de yardımcı olmaktadırlar.

Balina adı ile bilinen bu canlılar genellikle planktonlar ile beslenirler. Büyük bir vücut yapısına sahip olan balinalar suyun yüzeyine çıkarak burada uyumaktadırlar. Özellikle gece saatlerinde adacık şeklinde görünen bu canlıların birer balina olduklarını anlamak da oldukça güçtür.

Balina ve Özellikleri

Latince adı Cetacea olan bu canlılar, 25 ile 30 metre arası uzunluklara sahip olabilmektedir. Aynı zamanda bu canlılar 150 tonluk ağırlıklara da sahip olabilmektedir. Memeliler grubunda yer alan balinalar, çok daha farklı özellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. Balina özellikleri arasında mutlaka bilinen husus ise başlarının üzerinde bulunan deliklerden su püskürttükleridir. Beslenmelerini planktonlar ile gerçekleştiren balinalar bu deliği resmen süzgeç olarak kullanmaktadır.

Balina Türleri

Balina türleri 20’ye kadar değişkenlik göstermektedir. Okyanuslarda yaşamını devam ettiren bu canlıların Katil Balina, Grönland Balinası, Mavi Balina, Beyaz Balina, Kaşalot ve Deniz Gergedanı gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Dünya üzerinde en tehlikeli balina türleri arasında yer alan Katil Balina ise pek çok özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Balina tarihçesi konusuna göz atıldığında katil balinalar ile ilgili çok daha detaylı bilgiye erişmek de mümkün olabilmektedir.

Balinalarda Avlanma ve Beslenme

Balinalarda avlanma son derece kuvvetli çeneleri ile gerçekleşmektedir. Büyük balıklar ile de beslenen bu canlılar sağlam bir diş yapısına sahiptir. Beslenme konusunda iddialı olan balinalar kısa vadede kendileri için uygun olan yiyecekleri bulabilmektedir. Ağızlarını açarak tüm avları tek seferde kapsayabilen balinalar avları yutmakta ve kalan suyu tepelerinde bulunan delikten fışkırtmaktadır. Balinalarda beslenmenin tam olarak sağlanabilmesi için protein açısından zengin besinleri de tercih etmeleri gerekmektedir.

Balinalarda Üreme ve Çiftleşme

Balinalarda üreme diğer canlılarda olduğundan farksızdır. 8 yaşına gelen erkek ile 5-6 yaşlarında olan dişi çiftleştikten sonra 12 aylık bir gebelik süreci başlamaktadır. Dişi balinalar memeli olduklarından dolayı yavrularını suyun içinde emzirirler. Ancak yavrular sütü kendileri ememediklerinden dolayı anne balina sütü yavruların ağzına fışkırtmaktadır.

Balinalarda çiftleşme ise 3’lü şekilde sağlanmaktadır. İki erkek ve bir dişi balina bir araya gelerek çiftleşme eylemini gerçekleştirmektedir.

Balina Ömrü

Balina ömrü, balina türlerine göre değişiklik göstermektedir. Özellikle Kuzey Pasifik Balinaları 70 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Mavi balinaların ise 110 seneye kadar yaşayabildikleri bilinmektedir. Türlere ya da cinslere göre değişkenlik gösteren balinalar en az 40 sene boyunca yaşamlarını sürdürebilmektedir. Yaşamsal faaliyetlerin tam olarak sürdürülebilmesinde en önemli etken ise yaşam için gerekli kaynakların ne derece bulunabildiği yönündedir.

Balinalar Hakkında İlginç Bilgiler

  • Balinalar hakkında ilginç bilgiler dendiğinde akla ilk gelen husus ağırlıklarının 140 tona kadar ulaşabilmesidir.
  • Tüm hayvanların arasında balinalar 9 kg ağırlığındaki beyinleri ile ön plana çıkmaktadır. Hayvanlar aleminin en ağır beynine sahip canlıları olarak bilinirler.
  • Balinalar en uzun yaşayan canlılar arasında yer alırlar. Hatta Grönland Balinaları 140 yıla kadar yaşayabilirler.
  • Balinalar suda yaşayan en hızlı canlılar arasında yer almaktadır. Saatte 55 km hızla gidebilmektedir. Bazı balina türleri ise bu hızın daha da üzerine çıkabilmektedir.
  • Buzul balinalarından yeryüzünde sadece 1000 tane olduğu düşünülmektedir. Bu canlıların nesli de şu anda tehlike altında bulunmaktadır.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar