Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
gergedan
Email :4469

Gergedan, oldukça iri ve ot ile beslenen bir hayvan türüdür. Gergedangiller familyasında olan bu hayvan, fillerden sonra karada yaşayan en iri hayvan olarak bilinmektedir. Gergedanlar genellikle Afrika ve Hindistan bölgesinde yaşar. Diğer bölgelerdeki iklim koşulları, onların yaşamları için uygun değildir. Oldukça kalın bir derisi ve sivri bir boynuzu vardır. Günümüzde tankların üretimi, gergedandan esinlenilmiştir. Gergedanın Latincedeki adı Rhinocerotidae’dir. Uzun ömrü ve güçlü yapısı ile oldukça dayanıklı bir hayvandır. Aslan sürüleri bile saldırmadan önce temkinli davranır. Bir aslan sürüsünün tamamına karşı koyabilir ve tek boynuz darbesiyle bir aslanı öldürebilir. Boyları 2 metre, ağırlıkları ise 1,5 ton arasında değişmektedir. Ağırlık ve boy özellikleri, türler arasında oldukça belirgindir.

Gergedan ve Özellikleri

Gergedanlar, Afrika’nın çorak yerlerinde dahi rahat bir şekilde yaşayabilen bir toynaklı türüdür. Sahip olduğu kütle, diğer yırtıcılardan korunmasını sağlar. Oldukça kalın bir deriye sahiptir ve derisinin rengi Güneş ışığından korunmasını sağlar. Böylece Afrika’nın bunaltıcı sıcaklarından korunmuş olur. Genellikle otlar ile beslenir. Sürü halinde yaşar ve oldukça korumacı içgüdüler ile donatılmıştır. Yavrularını korumak için canını bile tehlikeye atabilir. İnsanlara karşı oldukça ılıman bir yapıya sahiptir ancak yaşam alanında tehdit edildiğinde, ölüm ile sonuçlanabilecek saldırılar yapabilir. Genel olarak sakin ve uysaldır.

Gergedan Türleri

Gergedan türleri arasında Beyaz Gergedan, Hint Gergedanı ve Siyah Gergedan bulunmaktadır. Her bir türün birbirinden farklı boy ve kütle oranları mevcuttur.

Gergedanlarda Avlanma ve Beslenme

Gergedanlarda avlanma yoktur. Çünkü yırtıcı değillerdir. Buna bağlı olarak herhangi bir canlıyı öldürme içgüdüleri bulunmamaktadır. Gergedanlar otçuldur ve yaşamlarını ot ile beslenerek sürdürür. Bazen hemcinslerini ya da yırtıcıları öldürdükleri görülse de yaşam tehlikesine bağlı olarak yapılan davranışlar olarak nitelendirilmektedir. Gergedanlarda beslenme alışkanlıkları taze ot, bitki yaprakları olarak bilinmektedir. Bir oturuşta 30 kiloya yapın ot tüketebilir.

Gergedanlarda Üreme ve Çiftleşme

Gergedanlarda çiftleşme, ilkbaharın ortasında meydana gelir. Erkekler, dişiler ile çiftleşebilmek için mücadeleye girer. Mücadeleyi kazanan erkek, dişi ile çiftleşebilme hakkına sahip olur. Gergedanların üreme dönemi de 12 ila 18 ay sonundadır. Memeliler arasında en az yavru doğuran hayvan cinsi olarak bilinmektedir. Gergedanlar her gebelikte 1 yavru doğurabilir.

Gergedan Ömrü

Gergedan ömrü oldukça uzundur. Hem yaşam şartlarına hem de yırtıcılara karşı kuvvetli bir rakip olduğundan saldırıya maruz kalmaları oldukça nadir görülen bir durumdur. Bir gergedanın ortalama ömrü 35 yıldır. Geçtiğimiz haftalarda türünün son örneği olan Beyaz Gergedan “Sudan” 45 yaşında ölmüştür.

Gergedanlar Hakkında İlginç Bilgiler

Gergedanlar hakkında ilginç bilgiler arasında kuvvetleri vardır. Ağır cüsselerine rağmen oldukça hızlı kısa mesafeli koşular yapabilirler. Gergedanların başının ön tarafında bulunan boynuzu kemiktendir ve yaşı ilerledikçe boynuz büyümeye devam eder. Boynuzun ağırlığı yaklaşık 80 kilodur. Gergedanlar, kendilerini korumak için genellikle saldırır. Bu saldırılarına “toslama” adı verilir. Yetişkin bir erkek gergedanın toslamasının sonuçları, insanlar için kesin ölümü getirir. Ortalama 1400 kilogramağırlığında olan bu hayvanın yaratacağı hasar, insan vücudunda tüm kemiklerin kırılmasına, felce ve ölüme sebep olur. Tek bir boynuz darbesi ile yetişkin bir aslanın kafatasını kırabilir. Gergedanlar saldırdıklarında bazen rakiplerini ısırabilirler. Gergedanların çene basıncı çok yüksek olmasa da dişlerin arasında kalan insan ya da hayvan nefessiz kalır. Dişlerin ve çenenin ağırlığı oldukça büyüktür. Gergedanların çene basıncı 80 ila 120 kilogram arasında değişmektedir. Rakiplerine en büyük darbeyi boynuzları ile verir. Ayrıca gergedan boynuzları oldukça değerlidir. Büyük ücretler karşılığında gergedan boynuzu ticareti yapan ülkeler vardır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar