Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
fok
Email :2565

Fokun latincesi Phocidae olarak literatüre işlemiştir. Etçiller takımında bulunan en büyük yüzgeçayaklı familya olarak bilinirler. Yaşam bölgeleri genel itibariyle soğuk ve ılıman denizlerin kıyıları olarak şekillenmiş durumdadır. Tropik denizlerde çok az türlerinin bulunduğu bilinir. “Fok nedir?” sorunu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, fokların sıcakkanlı deniz hayvanları olduğunu da öğrenmelidirler. Ayıbalığı ismiyle de anılıyor olmalarıyla beraber, derileri tüylü yapıya sahiptir. Memeli hayvanlar arasında kategorize edilirler. Deniz hayatına zaman içerisinde uyum sağlamış olan kara hayvanları olarak tanımlanmaları söz konusudur. Hava alarak solunumlarını gerçekleştirirler. Zamanlarının çoğunluk kısmını denizde geçirmeleriyle bilinirler. Eski dönemlerde kara hayvanı olarak bilinen fokların ayakları zaman içerisinde yüzgeç haline gelmiştir. Fok tarihçesi 4 ila 11 yıllık dönme rastlar.

Fok ve Özellikleri

Fok özellikleri, sahip oldukları yaşam şartlarını karşılar özellikte gelişmiştir. Hem karada hem de denizde yaşayan canlılar arasından sıyrılmayı başaran görünüme sahip olmalarının yanı sıra pek çok farklı detayı barındırıyor olmaları sayesinde oldukça etkileyicidirler.

Fok özellikleri içerisinde en belirgin olanı, derilerinin altında kendilerini soğuktan koruma özelliğini taşıyan yağ dolu özel dokudur. Vücutlarını kaplayan tüyler de tamamen yağ ile bezenmiştir. Yağın soğuğa karşı belirli seviyede dirence sahip olmasıyla birlikte soğuk bölgelerde yaşamlarını kolaylıkla sürdürebilirler ve aynı zamanda bir o kadar da iyi yaşam şartlarına sahip olurlar.

Suyun altında kalma süreleri 10-30 dakikadır. Pek çok fok, sırt üstü yüzme özelliğine sahiptir. Su içerisinde hareket kabiliyetleri yağ oranlarına göre oldukça etkilidir. Sürü halinde yaşarlar. Deniz kıyısında özellikle yaşamlarını aktif olarak devam ettiriyor olmalarıyla beraber ön plana çıkarlar.

Büyük foklar köpek ulumasına benzer sesler çıkarabilirler. Çıkardıkları bu sesler yılın belirli dönemlerde sürü halinde artış göstererek devam eder.

Fok Türleri

Yaşam bölgeleri itibariyle birbirlerinden ayrılan fok türleri, dünyanın soğuk bölgelerinde genel itibariyle konumlanmışlardır. Özellikleri bakımından değişkenlik gösteriyor olmalarıyla beraber hem görünümleri hem de yapıları itibariyle eşsiz özellikte fok türleri incelenebilir.

Popüler fok türleri arasında yer alan türler aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Bayağı Fok
  • Grönland Foku
  • Boz Fok
  • Pars Foku
  • Weddell Foku
  • Sakallı Fok
  • Halkalı Fok
  • Keşiş Foku
  • Balonlu Fok
  • Pusa

Foklarda Avlanma ve Beslenme

Fok, etçil canlılardan birisi olmasıyla bilinir. Beslenmelerinde genel itibariyle tercih ettikleri deniz canlıları olur. Küçük balıklar, kiriller ve benzeri deniz ürünleri foklarda beslenme piramidinin oluşmasını sağlar. Etçil olduklarından dolayı, sahip oldukları çene yapısı ve su içerisinde hareket yetenekleri gelişmiştir. Foklarda avlanma oldukça belirgin şekilde görülebilir özelliktedir.

Foklarda Üreme ve Çiftleşme

Foklar genel itibariyle topluluk halinde yaşarlar. Foklarda üreme belirli bir bölgede ses çıkarma ve kur yapma şeklinde gerçekleşir. Büyük foklar birbirlerine karşı agresif tavırlar gösterebilirler. Foklarda çiftleşme dönemi karada gerçekleşir. Çiftleşmenin ardından gebelik süresinin tamamlanmasıyla yavru bakımını hem anne hem de baba fok üstlenir. Yavrular erişkinlik dönemlerine gelmelerinin ardından sürüye birey olarak katılırlar.

Fok Ömrü

Fok ömrü genel itibariyle 35-45 yıl arasında değişkenlik gösterir. Türlerin özelliklerine ve yaşadıkları bölgeye bağlı olarak yaşam süreleri değişkendir. Bazı fok türleri avlanma nedeniyle tehlike altına girmiştir.

Foklar Hakkında İlginç Bilgiler

Foklar hakkında ilginç bilgiler, fokları daha yakından tanıyabilme avantajını beraberinde getirir düzeydedir. 90 kilogramdan 40 tona kadar çıkabilen türleri bulunur.

Fokların sürü halinde yaşıyor olmalarıyla beraber aynı zamanda yılın belirli dönemlerde belirli bölgelerde toplandıkları görülmüştür.

Derileri oldukça yağlı olduğundan dolayı Eskimo’lar sıklıkla fok derisinden yararlanırlar.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar