Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
fil
Email :5364

Fil, karada yaşayan en büyük hayvan olup, hortumlugiller familyasında bulunan bir memeli canlı türüdür. Karada yaşayan en ağır hayvan olarak bilinmektedir. Filin Latincedeki adı Elephantus’tur.

Fil ve Özellikleri

Filler, hayvanlar arasında devlerdir. Filin yüksekliği 2-4 m, ağırlığı ise 3 ila 7 tondur. Afrika’daki filler, özellikle de savanlardakiler, genellikle 10-12 tonluk bir ağırlığa sahiptir. Filin güçlü gövdesi, kahverengi veya gri renkli derin kırı8şıklıklar ile (2, 5 cm’ye kadar) kaplıdır. Fil yavruları nadir bir kılla doğarlar, yetişkin bireyler pratikte kıllardan yoksundurlar. Hayvanın başı dikkat çekici bir şekilde kulaklarla çok büyüktür. Filin kulakları yeterince geniş bir yüzeye sahiptirler, kenarları ince yüzeyi ise kalındır, iyi bir ısı alışverişi düzenleyicisidirler. Kulakların sallanması, hayvanın vücudunu soğutmasını kolaylaştırır. Filin bacağında 2 diz kapağı vardır. Böyle bir yapı onu zıplayamayan tek memeli türü haline getirmiştir. Ayağın ortasında her adımda yayılan ve bu güçlü hayvanların neredeyse sessizce hareket etmesini sağlayan bir yağ tabakası bulunur. Bir filin hortumu, kaynaşmış bir burun ve üst dudaktan oluşan şaşırtıcı ve eşsiz bir organdır. Tendonlar ve 100 binden fazla kas güçlü ve esnek bir hale getirir. Hortum, hayvana nefes alma, koklama, dokunma ve yiyecekleri ağza götürme gibi bir dizi önemli işlevi yerine getirir. Görünüşlerinin bir başka özelliği ise dişleridir. Yaşam boyunca büyürler, dişler ne kadar güçlü ise, fil de o kadar yaşlıdır.

Filin kuyruğu arka ayaklarla aynı uzunluktadır. Kuyruğun ucu, böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olan sert kıllarla kaplıdır. Yetişkin bir filin sesi, insanı sağır edecek güçtedir. Filin ömrü yaklaşık 70 yıldır.

Filler çok iyi yüzebilir ve su oyunlarını severler ve karadaki ortalama hareket hızları 3-6 km/saate ulaşır. Kısa mesafeler için koşarken, filin hızı bazen 50 km/saate çıkar. Afrika filleri sıcak Afrika kıtası boyunca neredeyse her yerde bulunur. Namibya, Senegal, Kenya, Zimbabwe, Gine, Kongo, Sudan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zambiya ve Somali’de filler yaşamaktadırlar. Maalesef filler dişleri yüzünden kaçak avcılar tarafından katledilmektedir ve nesilleri tükenme tehlikesi altındadır. Fil herhangi bir manzarada yaşar, ancak savan bölgesini tercih ederek çöl bölgesinden ve çok yoğun tropik ormanlardan kaçmaya çalışır. Hint filler kuzeydoğu ve güney Hindistan, Tayland, Çin ve Sri Lanka Adası’nın yanı sıra; Myanmar, Laos, Vietnam ve Malezya çevresinde yaşamaktadır. Afrika kıtasından gelen akrabalarının aksine, Hintli filler ormanlık alana yerleşmeyi, tropik ve kalın bambu çalılarının bulunduğu bölgelerde yaşamayı tercih ederler.

Fil Türleri

Fil türleri arasında Afrika Savan Fili, Asya Fili, Hint Fili, Afrika Orman Fili, Seylan Fili, Borneo Fili ve eski akrabalarından Mamutlar bulunmaktadır. Ancak Mamutların soyu, Buzul Çağı döneminde tükenmiştir.

Fillerde Avlanma ve Beslenme

Fillerde beslenme genellikle otlar ile sağlanır. Filler bulundukları ortamdaki taze otları ve bitki yapraklarını yerler. Bunun için hortumlarını da kullanabilmektedirler.

Fillerde Üreme ve Çiftleşme

Fillerde üreme, genellikle yaz aylarının kurak döneminde gerçekleşir. Yetişkin dişi bir fil en fazla 1 yavru doğurabilir. Sürü halinde yaşayan filler arasında yer alan yavrular, her zaman güvenlik altındadır.

Fil Ömrü

Fil ömrü ortalama 70 yıldır. Yetişkin filler habitatlarında bulunan yırtıcıların saldırılarına nadir olarak maruz kalırlar.

Filler Hakkında İlginç Bilgiler

Filler hakkında ilginç bilgiler arasında zıplayamama özelliği bulunmaktadır. Dünyadaki zıplayamayan tek memeli türü fildir. Çünkü diz kapaklarında bulunan yapı, zıplamalarını engellemektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar