Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
domuz
Email :6930

Domuz, tek tırnaklı memeli hayvan sınıfında bulunan bir canlı türüdür. Domuzun Latincedeki adı Sus’tur. Dünyanın büyük bir bölümünde besin olarak tüketilmektedir. Dünyada kutup bölgesinin haricinde her bölgede görülmektedir.

Domuz ve Özellikleri

Bir domuzun güçlü, hafif uzun gövdesi yarım metreden daha uzun bir boyuta ulaşabilir. Domuzun derisi nadir, kaba, kıllarla kaplıdır. Hareketli bir buruna sahip olan domuzun uzun ağızı, bir kıkırdak ile biter ve hayvanın yerin altından yiyecekleri çıkarmasına izin verir. Domuzun 44 dişi vardır, bunların 4’ü mükemmel şekilde gelişmiştir. Üst köpek dişleri kavisli bir şekle sahiptir. Türüne bağlı olarak domuz ağırlığı, 45 ila 400 kg arasında değişir. Bacaklar, iyi gelişmiş lateral ayak parmaklarıyla dört parmakla kısalmıştır. Kuyruk bir tirbuşon gibi kıvrık yapıya sahiptir. Domuzun kulakları büyük, ama gözleri küçüktür. Vahşi atalarından olan yaban domuzu gibi görüşleri çok keskin değildir. Ama çok keskin bir koku ve işitme yetisine sahiptir. Domuzlar kirli hayvanlar değildir. Bir domuzun derisinin üzerinde çamur kurutulması hayvan üzerinde yaşayan parazitleri öldürür. Buna ek olarak, çamur banyoları sıcak havalarda vücudu soğutmak için domuza yardımcı olur. Etkileyici boyutlar ve kısa bacaklara rağmen, domuz oldukça çevik bir hayvandır. Hareket eden domuzun hızı 17 km / saate ulaşır. Gerektiğinde bu yavaş görünen hayvanlar mükemmel yüzer. Popüler inanışın aksine, çoğu domuz pembe değil, gridir. Daha az yaygın olan beyaz, kahverengi, lekeli ve kesinlikle siyahtır.

İyi esaret koşulları ile domuz ömrü beklentisi 10-15 yıldır. Nitel bakım ile sağlıklı bir hayvan 35 yıla kadar yaşayabilir. Vahşi doğada, domuz ortalama 7-8 yıl yaşıyor. Dişiler, çok sayıda yavruya ve sürekli olarak yavruların yanında olma ihtiyacına bağlı olarak daha hassastır. Dünyada 100’den fazla ırkın yetiştirildiği 20’den fazla yabani domuz türü vardır. Domuzlar Antarktika dışında her yerde yaşıyorlar.

Domuz Türleri

Domuz türleri arasında Yaban Domuzu, Cüce Yaban Domuzu, Sakallı Yaban Domuzu, Hampshire Domuzu, Cava Yaban Domuzu, Visaya Yaban Domuzu, Vietnam Yaban Domuzu, Filipin Yaban Domuzu, Selebes Yaban Domuzu ve Palawan Yaban Domuzu bulunmaktadır. Bu türlerin arasında bulunan Cüce Yaban Domuzunun soyu tükenmiştir.

Domuzlarda Avlanma ve Beslenme

Domuzlarda beslenme alışkanlığı omnivore tipindedir. Yabani olarak, ana besin yerde bulunabilir. Bitki kökleri, solucanlar, böcek larvaları yanı sıra ağaç kabuğu, bitkilerin genç sürgünleri ve çim tüketirler. Özel bir sevdikleri meşe palamudu, fındık ve mantarlardır. Solucanlar ve larvalara ek olarak hayvan yemi, balık, kabuklu deniz hayvanları, kuşlar, kemirgenler, kurbağalar ve ayrıca karnabahar olabilir.

Domuzlarda Üreme ve Çiftleşme

Domuzlarda üreme dönemi genellikle ilkbahar aylarındadır. Bu aylarda dişi domuz en fazla 2 yavru doğurabilir. Yavrular 6 aylıkken genç hale gelir ve tüm ihtiyaçlarını kendisi giderebilir. Sürü halinde yaşayan domuzlar için besin ya da üreme sıkıntısı yoktur.

Domuz Ömrü

Domuz ömrü yaklaşık 12 yıldır. Genellikle insanlar tarafından avlanan domuzlar, besin olarak kullanılmaktadır. Avrupa için en önemli besin kaynağı domuzdur.

Domuzlar Hakkında İlginç Bilgiler

Domuzlar hakkında ilginç bilgiler arasında zekâ seviyesi bulunmaktadır. Bazı bölgelerde evcil hayvan olarak bakılan domuzlar, çok kolay bir şekilde eğitilebilmektedir. Tıpkı inekler gibi klasik müzik dinletilerek, domuzlardan çok daha iyi verim alındığı, bilim adamları tarafından yapılan deneyler sonucunda ortaya konmuştur. Ayrıca kısa bacaklarına rağmen oldukça hızlı koşabilmektedir.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar