Akbaba

0
81
akbaba

Akbaba, yırtıcı kuşlar familyasında yer alan leşçil bir kuştur. Akbabanın Latincesi Gyps Fulvus’tur. Bu kuşların beslenme şekli, diğer yırtıcı kuşlara göre daha farklıdır. Besinlerinin büyük kısmını hayvan leşleri oluşturur. Leş yiyici olarak da bilinmektedir. Bazı durumlarda taze et ile de beslenmektedir.

Akbaba ve Özellikleri

Akbaba nadir bir üreme göçmenidir. Yaşam alanlarının büyük bir kısmını kurak araziler ve çöller oluşturur. Gözlemlenebilecek zamanları ise Nisan ve Mayıs aylarıdır. Akbaba kayalık nişler, küçük mağaralar veya kayaların çıkıntıları üzerinde bir yuva oluşturur. Yuva saç ile kaplı kuru dallar, kuzu yünü, paçavra ve tüyler parçalarından inşa edilmiştir. Akbabaya baktığınız zaman göze çarpan ilk şey onların küçük boyutudur. Her iki tür de uzunluğu 60 cm’yi geçmez ve 1,5-2,1 kg ağırlığındadır. Diğer yırtıcı kuşlar arasında akbaba en küçük olanıdır. Gagaları sivri ve kıvrıktır. Pençeleri ise yassı bir yapıya sahiptir. Kafaları kel olarak tanımlanır. Çok güçlü bacaklara sahiptir. Bu bacaklar sayesinde kendilerinden daha ağır olan avları rahat bir şekilde taşıyabilirler.

Leş yiyici olarak da bilinen akbalalar zaman zaman koyun, kuzu gibi savunmasız çiftlik hayvanlarına da saldırabilir. Sıcak aylarda baş kısmının tüylü olmaması, kendileri için oldukça büyük bir avantajdır. Tüyleri sık bir yapıya sahip değildir. Çünkü sıcak iklimlerde yaşarlar. Akbaba tüyleri kahverengi ve gri deri, sıradan tüyleri ise açık gri ve cilt turuncu-sarı bir renge sahiptir. Erkeklerin büyüklüğü dişilerden biraz daha büyüktür. Orta ve Güney Afrika’da kahverengi bir akbaba yaşar ve yaşam alanı komşusu Afrika’nın yanı sıra Avrupa, Kafkaslar ve Hindistan’ın Akdeniz kıyılarını kapsar. Ayrıca bazılarının Kırım’da da yaşadığı belirtilmiştir. Avrupalı ​​nüfustan kuşlar kış aylarında Afrika’ya göç eder. Akbabalar çiftler halinde yaşamasına rağmen, güvenli bir şekilde sosyal kuşlar olarak adlandırılabilirler. Sadece avın yanında değil, dinlenerek de kolayca sürü oluştururlar. Ek olarak, bu kuşlar kent ortamında mükemmel bir şekilde var olurlar. Onlar, güney şehirlerin dış bölgelerini isteyerek doldururlar ve insanlara çok yakın yerlerde düzenli depolama alanlarına yiyecek aramazlar.

akbaba türleri

Akbaba Türleri

Akbaba türleri arasında Kızıl Akbaba, Karga Akbabası, Sakallı Akbaba, Mısır Akbabası, Hindi Akbabası, Kara Akbaba ve Kral Akbaba bulunmaktadır.

Akbabalarda Avlanma ve Beslenme

Akbabalarda avlanma gibi bir durum oldukça nadir görülür. Genelde leş yedikleri için avlanma ihtiyacı yoktur. Çürümüş hayvan kalıntıları ile beslenirler. Nadiren küçük boyutlardaki memeli hayvanlara saldırır ve avlar. Yassı tırnakları ile kendisinden daha ağır avları rahat bir şekilde taşır.

Akbabalarda Üreme ve Çiftleşme

Akbabalarda üreme dönemi, yaz aylarının başında olur. Akbabalar tek eşlidir ve ömürlerinin sonuna kadar olağan eşi ile çiftleşir. Dişi akbabalar en fazla 4 yumurta bırakabilir. Yumurtaların kuluçka süresi yaklaşık 45 gündür. Yavrular oldukça savunmasızdır ve anne-baba yardımı ile beslenir. 30 gün sonrasında yavrularda tüylenme görülür.

Akbaba Ömrü

Akbaba ömrü yaklaşık 10 yıldır. Bu hayvan türü için yiyecek problemi olmadığından uzun yıllar boyunca yaşayabilir. Ancak kıtlık dönemlerinde ölümler oldukça fazladır.

Akbabalar Hakkında İlginç Bilgiler

Akbabalar hakkında ilginç bilgiler arasında büyük kanat açıklıkları bulunmaktadır. Kanat genişlikleri yaklaşık 180 santimetredir. Uçuşları esnasında neredeyse hiç kanat çırpmazlar. Çünkü kanatları geniştir ve kanatlar hava ile dolar. Bu sayede “süzülme” denilen yöntem ile uzun uçuşlar yapabilirler. Tek seferde 4000 mil uzaklığı uçabilirler. Görüş yetenekleri, kartallar kadar keskin olmasa da insanlardan 4 kat daha iyi bir görme yetisine sahiptirler. Ayrıca akbabalar leşçil olan tek kuş türüdür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here