Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Eklembacaklılar
akrep
Email :4682

Akrep sıcak ve kurak bölgelerde yaşayan canlılardan biridir. Son derece yüksek sıcaklıklarda yaşayabiliyor olmaları ile de bilinirler. Kuyruğunda bulunan iğnesi sayesinde kendini savunabilmektedir. Akrepler hem zehirli hem de zehirsiz olmak üzere iki farklı gruba ayrılırlar. Zehirli olan akrepler ise son derece öldürücü olabilmektedir.

Akrep ve Özellikleri

Akrep özellikleri kişiler tarafından çok merak edilmektedir. Akrep tarihçesi detaylarına bakıldığında pek çok farklı özellikten bahsedilebilmektedir.

Dünya çapında yaklaşık 1.600 akrep türü tanımlanmıştır, bunların yaklaşık 140’ı Brezilya’dadır. Bir yılda akrep sokmasıyla ilgili dokuz bin kaza kaydedilmiştir. Sarıakrep, bilimsel adı Tityus serrulatus, tüm Güney Amerika’da en zehirli olarak kabul edilir. Altı ila yedi inç uzunluğa ulaşabilir.

Türüne, zehrin boyutuna, rengine ve ölümüne bağlı olarak değişebilir. Akrebin gece alışkanlıkları vardır, bu nedenle nokturnal dönemde yiyecek arayışına girer.

Sarıakreplerin hepsi dişidir. Üreme, dişi yumurtaların spermatozoid ile fertilizasyon olmaksızın ayrıldığı partenogenez ile gerçekleşir.

Akrep Türleri

Akrep türleri konusundan bahsedildiğinde dünya üzerinde yaşayan zehirli ya da zehirsiz pek çok türden söz edilebilir. Bu canlılar iklime ve yaşam koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Zehirli akrepler ise daha çok sıcak ve kurak olan bölgelerde yaşarlar. Öleceklerini anlayan akrepler kendilerini sokarak intihar eyleminde bulunabilirler.

Akreplerde Üreme ve Çiftleşme

Akreplerde üreme ve akreplerde çiftleşme diğer canlılardan farksızdır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi akrep yumurtlamak üzere hazırlanmaya başlar.

Bir kerede, annenin vücudunda gelişen 30 kadar embriyo üretilebilir. Yavrular doğdukları anda annenin sırtında iki hafta kadar yaşayabilirler. Bu türün üreme olgunluğu 1 ila 3 yaş arasındadır.

Akreplerin çoğalması için tercih edilen yerler, yüksek neme ve düşük ışığa sahip olanlardır. Genellikle taşların altında, kayalarda, çatlaklarda, ağaçların kabuğu altında, duvarlarda, yığılmış ahşaplarda, enkazlarda, yağ kutularında ve drenler altında bulunurlar.

Akrepler yaygın olarak hamamböcekleri ile beslenirler.

Akreplerde Avlanma ve Beslenme

Akreplerde avlanma ve akreplerde beslenme genellikle gece saatlerinde sağlanır.

Onlar etoburdur. Böcekler, örümcekler ve arılar onların besin grubunda yer almaktadır. Görme gücü verimli olmadığı için, bu hayvan, evrimsel kıllar boyunca, etrafındaki hareketlerin ve titreşimlerin tanımlanmasına yardımcı olan gelişmiş kıllar gelişmiştir. Ayrıca, diğer hayvanların varlığını kimyasal olarak tespit edebilir. Aç bir şekilde aylar geçebilir, sindirim neredeyse dışarıdadır, çünkü avlarda sindirim enzimleri biriktirir, kısa bir süre sonra parçaları keser, fakat katı bir şey yemez.

Akrep Ömrü

Akrep ömrü uzun olan hayvanlardan değildir. Akrepler 6 seneye kadar yaşayabilen hayvanlardır. Özellikle sağlıkları yerindeyse ve yaşamlarını tehdit altına alabilecek bir faktör de bulunmuyorsa bu süreç daha da uzayabilmektedir. Akreplerin ömrünün uzayabilmesi için ise doğru beslenmeleri önemlidir.

Akrep Hakkında İlginç Bilgiler

Akrep hakkında ilginç bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.

  • Dünya çapında yaklaşık 1.500 akrep türü vardır. Ancak sadece yaklaşık 30 tür kentsel haşere olarak kabul edilir ve insan sağlığına zararlıdır.
  • Akrebin uzunluğu 2 ila 20 cm arasında değişebilir. En ilginç olan, daha büyük olmanın daha tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Dünyanın en tehlikeli akrepleri 7 cm civarındadır.
  • Akrepler dinozorlarla birlikte yaşamıştır. Yaklaşık 400 milyon yıldan beri varlıkları sürer.
  • Çeşitli türlere rağmen, akrepler tek tip zehir üretir. Isırmadan sonra tedaviyi gerçekleştirmek için sadece bir tip serum etkilidir.
  • Akrep ısırması başına insanların ortalama mortalitesi yılda 800 ila 2000’dir.
  • Doğumdan sonra, yeni doğan akrepler, ilk kez dış iskeleti değiştirene kadar annenin sırtında yaşarlar.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar