Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Memeliler
köpek
Email :712

Kurt familyasının akrabalarından olan köpek, Latince’de Canidae olarak adlandırılmıştır. Kurtlar ile benzer özellikleri vardır. Ancak kurtlar gibi dik başlı bir yapıları yoktur ve kolay eğitilebilen bir yapıya sahiptir. Bu sayede geçmişten günümüze insanların günlük hayatının önemli bir parçası olmuştur. Birçok farklı iklimlerde yaşamak için adapte edilmiş, güçlü ve çok yönlü 4 ayaklı karasal bir hayvandır. Köpek, evcilleştirebilecek ilk hayvandır. Bilim adamları, köpeğin geç Paleolitik, yani on binlerce yıl önce olduğu kadar evcil bir hayvan olduğuna inanmaya meyillidirler. O günlerde köpekler, insanların yabani hayvanları avlamasına ve yabancıların yaklaşımını uyaran korumalı yerleşimlere yardım ettiler. O zamandan beri, köpekler her yerde insanlara eşlik etti, birçok farklı yaşam alanında yardım etti. Köpek nedir sorusundan ziyade daha çok köpeklerin özellikleri merak edilmektedir.

Köpek Özellikleri

Köpek yırtıcı hayvanların sırasından köpek ailesine aittir. Köpeğin kökü bir tür olarak bilinmemektedir. Bazı bilim adamları köpeğin kurttan ve diğerleri ise çakaldan geldiğine inanırlar. Ama çoğu hala köpeğin atası bir kurt olduğuna inanmaya eğilimlidir.

Köpeklerin görünüşü çok çeşitlidir. Uluslararası Cynological Federasyonu’nun resmi verilerine göre, 2013 yılında dünyada 339 ırk köpek vardı ve her bir cinsin köpek farklı görünmektedir. Büyük ve küçük, kısa tüylü ve uzun tüylü, büyük kulaklı ve küçük kulaklı köpekler vardır. Köpeklerde insanlarda olduğu gibi, beş duyu görme, koku alma, duyma, tatma ve dokunmadır. Köpeklerde vizyon renklidir, fakat insanlardan daha az renk ayrıştırırlar. Köpekler yeşil, sarı, mor, mavi ve tonlarını açıkça ayırt ederler ancak kırmızı ve turuncu kötü algılanır. Ancak aynı zamanda köpekler yaklaşık 40 gri tonunu ayırt edebilir.

Köpeklerin özellikleri oldukça fazladır. İlk olarak kokulara çok duyarlıdır. Kokuları ayırt etme ve yakalama kabiliyeti, kolayca bir izi bulmasına, kokunun kaynağına olan mesafeyi belirlemesine ve çeşitli tatların karışımından kokuları çıkarmasına yardımcı olur. Bu nitelikler nedeniyle, köpekler molozun altına düşen insanları ve havaalanlarında yasaklanmış maddeleri bulabilir. Köpeklerde duyma iyidir, bir insanın iki katı kadar duyarlar. Dokunma hissi de iyi gelişmiştir. Köpekler tüylerine hafif bir dokunuş hissini bile hissedebilirler. Okşandıklarında hoşlanıyorlar, ama sarıldıklarında gerçekten hoşlanmıyorlar. Köpeklerin dilindeki tat reseptörleri, insanlardan çok daha azdır. Bu nedenle, insanlar gibi aynı tat duyularına sahip değildirler. Ancak, köpeklerin tatlı tadı iyi algıladıkları bilinmektedir.

Köpekler Avlanma ve Beslenme

Evcil olan köpekler genellikle normal besinler ile beslenmektedir. Evcil olan köpeklerde avlanma içgüdüsü yoktur. Ancak vahşi yaşamda bulunan köpekler genellikle et ile beslenmeye meyillidir. Afrika bölgesinde yaşayan yaban köpekleri sürü halinde yaşar ve antilop, geyik gibi memeli hayvanları avlarlar. Bu sayede elde ettikleri besinler ile uzun süre zarfı boyunca beslenirler.

Köpeklerde Üreme ve Çiftleşme

Köpekler, yılın belirli dönemlerinde kızgınlık dönemine girer. Köpeklerde çiftleşme esnasında, cinsler arasında yavrulama ve gebelik döneminde bazı değişikliklere rastlanabilir. Ancak gebelik dönemleri genellikle aynıdır ve en fazla 10 yavru doğumu gerçekleşir. Memeli bir hayvan türü olduklarından, doğum yaparak ürerler. Erkek ve dişi köpeklerin kızgınlık dönemlerinde çiftleşmeleri, birkaç kez olur ve dişi bu süreçte yalnızca bir kere gebe kalabilir. Köpeklerde üreme genellikle en az 4 yavru ile gerçekleşir.

Köpek Ömrü

Tüm cinslerde aynı olmasa da köpeklerin ömrü ortalama olarak 12 ila 14 yılı bulmaktadır. Yaşam şartları ve sağlık koşullarına bağlı olarak köpeklerin ömrü daha da uzun olabilmektedir.

Köpekler Hakkında İlginç Bilgiler

Köpekler hakkında ilginç bilgiler de mevcuttur. Rahat bir eğilime sahip itaatkâr köpekler daha uzun yaşarlar. Bu sonuçlar, yaşam beklentisi ile köpeklerin doğası arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılardan gelmiştir. Köpeklerin en nadir cinsi beyaz Tibetli Mastif’tir. Kabarık beyaz tüylü bu büyük güzel köpekler sadece Asya’da bulunur. Bu cins köpek yavrusu bir milyon dolardan fazla paraya mal olabilmektedir.

Email adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar