Kirpi, memeli hayvanlar grubunda yer alan dikenli bir hayvandır. Porcupines ailesinin temsilcilerinin ayırt edici özelliği, tüm memeliler arasındaki en uzun iğneleridir. Kirpi iğnelerinin uzunluğu yaklaşık 7 mm kalınlığında 50 cm’ye ulaşabilir. Çoğu uzun (50 cm) iğneler kirpinin arkasında yer almaktadır. İğneler, hayvanın vücuduna iyi yapışmazlar ve sıklıkla dökülürler, ancak hayvanlara herhangi bir rahatsızlık vermez veya herhangi bir yaralanmaya neden olmazlar.
Kirpi Özellikleri
Kirpi nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda kirpi özellikleri konusunu merak etmektedir. Kirpiler pek çok farklı özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Tek başına yaşayabilen bu canlılar herhangi bir tehlike anında dikenlerini ortaya çıkararak savunmaya geçmektedir. Bazı kirpiler düşmanlarına ok da fırlatabilmektedir. Oklu kirpi adı verilen bu kirpiler, dünya genelinde tanınan canlılar arasında da yer almaktadır.
Kirpi Türleri
Kirpi tarihçesi konusuna bakıldığında farklı kirpi çeşitlerinden de bahsedilmektedir. Kirpi türleri ise yaşanılan coğrafyaya ve iklime göre farklılık göstermektedir. Ak Göğüslü Kirpi, Batı Avrupa Kirpisi, Doğu Avrupa Kirpisi ve Amur Kirpisi yaygın olarak görülen türler arasında yer almaktadır. Kirpiler daha çok taşlık ve çalılık bölgelerde yaşarlar. Yabani hayata ait olan kirpiler, zamanlarının çoğunu ise uyuyarak geçirirler.
Kirpilerde Avlanma ve Beslenme
Kirpilerde avlanma ve kirpilerde beslenme tüm memelilerde olduğu gibi gerçekleşmektedir. Kirpiler daha çok küçük canlılar ile beslenirler. Fare, kurbağa, solucan ve buna benzer hayvanlar kirpilerin besin grubunda yer almaktadır. Kirpiler daha çok protein açısından zengin olan hayvanları tercih ederler. Kirpiler avlanmalarını gerçekleştirirken tek başlarına hareket ederler. Bu durum genellikle akşam saatlerinde gerçekleşir.
Kirpilerde Üreme ve Çiftleşme
Kirpilerde üreme ve kirpilerde çiftleşme memelilerde olduğu gibi sağlanmaktadır. Kirpiler kendileri için uygun olan eşi bulduktan sonra çiftleşmeleri gerçekleşir. Kirpiler yılda 1 ya da 2 defa doğum gerçekleştirirler. Bu doğum esnasında ise en fazla 3 yavru dünyaya gelir. Kirpiler doğum esnasında eşleri ile birlikte hareket ederler. Erkek kirpi doğum gerçekleşene kadar dişi kirpiyi beklemeye devam eder.
Kirpi Ömrü
Kirpi ömrü uzun olan hayvanlar arasında yer alır. Sağlıklı bir kirpi ortalama 15 sene kadar yaşayabilmektedir. Elbette kirpilerin sağlıklı yiyecekler bulabilmesi ve doğru coğrafyada yaşaması da oldukça önemlidir. Bir diğer önemli faktör ise çevrede bulunan yabani hayvanların varlığıdır. Yabani hayvanlara maruz kalmadan yaşamlarını devam ettirebilen kirpiler 20 seneye kadar yaşayabilirler. Kirpilerin ömürlerini etkileyen bir diğer husus ise kirpilerin türleridir.
Kirpiler Hakkında İlginç Bilgiler
Kirpiler hakkında ilginç bilgiler konusundan da bahsedilmektedir. Bu bilgiler ise aşağıda en detaylı şekilde yer almaktadır.
- Kirpiler hızlı hareket edebilen hayvanlardır ve kendilerini savunmak için iğnelerini kullanırlar.
- Avrupa, Asya ve Amerika’da toplamda 17 farklı kirpi türü bulunmaktadır.
- Kirpiler 30 cm uzunluğa kadar erişebilen canlılardır.
- Kirpiler, ayak parmakları son derece güçlü olan canlılar arasında yer alır. Ayaklarında toplam 5 parmakları bulunur.
- Kirpilerin vücudunda bulunan dikenler, oldukça keskindir ve kendisini avlamak isteyen hayvanlara büyük ölçüde zarar verir.
- Kirpiler oklu kirpi türlerinden olan kirpi türüyle de ön plana çıkar. Bu canlı düşmanına iğne fırlatarak kendini savunma kabiliyetine sahiptir.
- Kirpiler avlanmak için gece saatlerini tercih ederler. 18 saatlik sürede de uyuyabilirler.
- Kirpiler tek başlarına yaşamaktadır. Sürü psikolojileri bulunmaz ve yalnızca çiftleşmek amacıyla bir araya gelirler.
- Kirpiler son derece hızlı canlılardır ve saniyede 2 metrelik bir mesafeye gidecek hızı yakalayabilirler.