Devekuşu

0
9
devekuşu
Metni Dinlemek İçin Tıklayın

Devekuşu, uçamayan kanatlı kuşlar sınıfında yer alan bir kuş türüdür. Devekuşunun Latince’deki adı Struthio camelus’tur. Çok uzun zaman önce, bilim adamları Afrika devekuşu DNA’sının Tyrannosaurus DNA’sına benzediğine karar verdiler. Ama aynı zamanda sıradan bir tavuk ile ortak özelliklere sahiptir. Ne yazık ki, devekuşu atası kimin olduğunu belirlemek konusunda başarılı olunamamıştır. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, devekuşları evcilleştirilmeye başlandı. Böyle bir sektörün büyüme oranı oldukça düşüktü. Bunun nedeni, kuşların yaydığı hastalıklardır. Sadece yirminci yüzyılın 80 yılında, çiftliklerde üretilen deve kuşları hız kazanmaya başladı.

Devekuşu ve Özellikleri

Devekuşları en büyük boyuta sahip kuşlardır. Pençelerin uçlarından başın tepesine kadar, devekuşu yüksekliği 1,8 – 2,7 metredir. Bu kuş bir atı andırmaktadır. Ortalama olarak, bir birey 50 ile 75 kilogram ağırlığındadır. Ancak doğada ağırlıklarının 156 kilograma ulaştığı erkekler vardır. Devekuşu derisi yumuşak ve dayanıklıdır ve elit hammaddelere sahiptir. Bir devekuşu derisinden ayakkabı ve kıyafet yapmak mümkündür. Büyük avantajı ise nem direncidir. Kafası yeterince küçük, hafif şekillidir. Gözler geniş, göz kapaklarına kalın kirpikler yerleştirilmiştir. Başın tüyleri yoktur. Bacaklar çok güçlü ve uzundur. Kuşun boyunun çoğu, ayaklarda bulunmaktadır. Uzunluğun temelini ayaklar oluşturmaktadır. Tekmeleri çok güçlü, büyük bir hayvanı sakat bırakacak ve hatta öldürebilecek güçtedir. Afrika devekuşu 2 parmaklıdır. Yassıdırlar, taban üzerinde perdeler vardır. Başparmağın pençeye benzemektedir. Devekuşunun parmakları bir deve dikeni gibi görünmektedir. Boyun çok esnektir, bu yüzden bu kuş büyük bir avı tamamen yutabilir. Boyun bölgesinde tüy bulunmamaktadır. Vahşi doğada, devekuşları ortalama 20-30 yıl, esaret altında 50 yıl yaşarlar. İyi koşullarda 75 yıl yaşayan bireyler de vardır. Bir Afrikalı devekuşları içinde bir dişiyi bir erkekten ayırt etmek oldukça kolaydır.

İlginizi Çekebilir:  Aslan

Erkek devekuşunun ağırlığı 100 ila 150 kilogram arasında değişmektedir. Boyu ise 2,5 metreye kadar ulaşabilmektedir. Erkek devekuşlarının tüy rengi genelde siyahtır. Kanat uçlarında bulunan tüylerin rengi ise beyazdır. Tüyler genelde siyah, beyaz ve gri renk tonlarındadır.

Dişi Afrikalı devekuşunun ağırlığı ise 80 ila 110 kilo arasında değişir. Boyları ise 180 ila 210 santimetre arasında değişir. Dişi devekuşlarının renkleri genelde kahverengidir. Tıpkı erkek devekuşlarındaki gibi kanat uçlarındaki tüyler beyazdır.

Dişiler genel olarak gruplar halinde yaşarlar. Sakin bir durumda, kuyruktaki tüyler yarı diridir. Çiftleşme mevsiminde, kavgaya başlayan bir erkeği görmek nadir değildir. Dişi devekuşu yaklaştığında, kanatlarını yaymaya başlar ve pençelerine oturur. Dişi devekuşu erkekten daha küçüktür.

Devekuşu Türleri

Devekuşu türleri arasında Kuzey Afrika Devekuşu, Arabistan Devekuşu, Güneydoğu Devekuşu ve Somali Devekuşu bulunmaktadır. Her türün kendisine ait birbirinden farklı özellikleri ve beslenme alışkanlıkları vardır.

Devekuşlarında Avlanma ve Beslenme

Devekuşlarında beslenme alışkanlıkları bitki yapraklarından oluşmaktadır. Taze bitki yaprakları, ağaçlarda yetişen meyveler ve küçük böcekler ile beslenirler. Göç zamanları olmadığından, kış aylarında sıklıkla besin sıkıntısı çekerler.

Devekuşlarında Üreme ve Çiftleşme

Devekuşlarında üreme dönemi yaz zamanı olur. Yazın bırakılan yumurtalar en fazla 3’tür. Devekuşu yumurtalarının kuluçka süresi yaklaşık 55 gündür. Bu süre zarfında yumurtalar sıcak kalmalıdır. Devekuşu yavruları ise 30 gün içerisinde tüylenir.

Devekuşu Ömrü

Devekuşu ömrü yaklaşık 18 yıldır. İyi beslenme koşullarına sahip olan bu kuşlar, en fazla 22 yıla kadar yaşayabilir.

Devekuşları Hakkında İlginç Bilgiler

Devekuşları hakkında ilginç bilgiler arasında, korktukları zaman kafalarını kuma gömmeleri vardır. Bu canlılar başları gözükmediği sürece gizlendikleri hissine kapılırlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here