Antilop Türleri ve Özellikleri – Antiloplar Hakkında Bilgiler

0
4968
antilop

Antilop, geyikgiller familyasında bulunan, çift tırnaklı otçullar arasında yer alan bir canlıdır. Bu hayvanlar genel olarak Afrika kıtasına hâkimdir. Bu kıtanın her bölgesinde antilop türleri görülebilmektedir. Antilobun Latincedeki adı Bovidae’dir. Antiloplar oldukça çevik hayvanlardır ve karada en yüksek hıza ulaşan ikinci hayvan türüdür. Saatte 95 kilometre hıza ulaşabilmektedir.

Antilop ve Özellikleri

Antiloplar çöllerde, çimenli ovalarda ve Afrika savanlarında yaşarlar. Ormanda bulunabilirler. Çimlerden, çalılıklardan ve ağaçların alt dallarından kopan yapraklar, meyveler ile beslenirler. Meyveyi almak için arka ayaklarınız üzerinde durabilirler. Yiyecek arayışında hayvanlar sürekli olarak yer değiştirir. Antiloplar geviş getirenlerdendir. Bir kez yiyeceği çiğnedikten sonra, yeniden ağızlarını getirip ve tekrar çiğnerler. Bu hayvanlar, develer kadar su olmadan yaşayabiliyorlar. Beslendikleri bitkiler yeterli neme sahiptirler. Küçük antilop çiftleri veya 10’dan fazla olmayan çok küçük sürüler halinde yaşarlar.

Antilopların aslan, leopar, çita, sırtlan, kartal, akbaba, zehirli yılan, timsah gibi birçok düşmanları vardır. Habitatlarında bulunan tüm yırtıcılardan rahat bir şekilde kaçabilmektedir. Antilobun çok keskin bir işitme ve güzel görme yeteneği vardır. Gözleri özel bir şekilde düzenlenir, böylece antiloplar etraflarındaki her şeyi görebilirler. Antiloplar mükemmel zıplama yeteneğine sahiptir. 3 metre yüksekliğe ve 10 metre uzunluğa kadar dev atlayışlar yapabilirler.

Sıcak savanlarda ve bozkırlarda görkemli bir hayvan ritmik bir şekilde adım atar. Antilop sadece çarpıcı görünümü ve zarafeti ile değil, aynı zamanda yıldırım hızıyla da bilinir. Tehlikenin ilk işaretinde hemen ortadan kaybolur. Bu hayvanlardan bahsetmek gerekirse, uzun boynuzlu büyük bir Afrika antilobunun sıcak güneşin ışınları altında nasıl korunduğunu kesinlikle bilinmemektedir. Ancak, herkesten uzak, büyük ve kafası karışmış bir grubun temsilcilerinin ne kadar farklı olabileceğini tahmin edebilir. Bu öncelikle sınıflandırmalarının kararsız olması ve net bir yapıya sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Antiloplar diğer cinslere, aileye ve alt familyaya ait olmayan tüm polojenleri içerir. Şu anda, bu hayvanların 100’den fazla türü vardır.

Pek çok kişi, boynuzlu güzelliklerin sadece Afrika savanında bulunduğuna alışmaya başladı. Çünkü antilopların ezici çoğunluğu bu kıtada yaşar. Bununla birlikte, Orta Asya, Avrupa (Kafkasya, Alpler), Hindistan, Kuzey ve Güney Amerika’nın bozkır alanlarında bazı antilop türleri bulunur. Genellikle her türlü otun iyi yetiştiği sıcak kuru iklime sahip yerlerde antilop yaşar. Tüm antiloplar çok güçlü ve dayanıklı hayvanlardır. Ancak, habitatına bağlı olarak bedenin yapısı ve dokusu da farklıdır.

Yani, sıcak Afrika antilobunun uzun mesafeler kat edebilecek kadar güçlü bir ince uzun bacakları vardır. Sırtında küçük bir kambur ile büyük gövdesi vardır. Bu hayvanların uzun ve esnek bir boynu vardır, bu da onların etrafına hızla bakmalarını ve ağaçlardan yaprak almalarını sağlar. Oldukça küçük boyutlarından dolayı, birçok yırtıcı hayvanın avına dönüşürler. Hayatta kalmak için mümkün olan azami hızını geliştirmeye ihtiyaç duyarlar. İnce, ama güçlü bacaklar antilopların çabuk hızlanmasına ve manevra atlamasına izin verir.

Antilop Türleri

Antilop türleri arasında Impala, Bayağı Boğa Antilobu ve Dikdik bulunmaktadır.

Antiloplarda Avlanma ve Beslenme

Antiloplarda beslenme, ot ile olur. Otçul olan bu hayvanlar sivri bitki yaprakları ile beslenir. Afrika savanlarında bulunan bitkileri de tüketmeyi sever.

Antiloplarda Üreme ve Çiftleşme

Antiloplarda üreme, yaz döneminin kurak aylarında olur. Bu dönemde antiloplar en fazla 1 yavru doğurabilir.

Antilop Ömrü

Antilop ömrü yaklaşık 5 yıldır. Yırtıcılar çok sayıda olduğundan, ömürleri çok uzun değildir.

Antiloplar Hakkında İlginç Bilgiler

Antiloplar hakkında ilginç bilgiler arasında kısa ve uzun mesafeli koşulardaki süratleri vardır. Yetişkin bir antilop, 100 kilometre hıza ulaşabilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here