Baykuş, kuşlar sınıfının karinalılar bölümünde yer alan, gece yırtıcıları grubunda yer alan bir kuştur. Baykuşun Latince’deki adı Strigiformes’tir. Bu hayvanlar gece avlanmaları ile ünlüdür. Diğer yırtıcı akrabaları ile çok farklı özelliklere sahiptir. Oldukça gelişmiş bir vücut yapısına ve görme yeteneğine sahiptir.
Baykuş ve Özellikleri
Farklı baykuş türleri farklı boyutlardadır. En küçük baykuş bir pasinalı baykuştur. Büyüklüğü sadece 17-20 cm ve ağırlığı 50-80 gramdır. Baykuşların en büyüğü ise kartal baykuşudur. Uzunluğu 60-70 cm ve ağırlığı 2 ila 4 kg arasındadır. Doğada bir baykuşun yaşam beklentisi yaklaşık 10 yıldır, bu kuşlar da 40 yıl yaşayabilir. Doğal ortamdaki bir baykuşun çok kısa ömrü, genellikle şahinler ve altın kartallar gibi diğer yırtıcı kuşların baykuşları için ortaya çıkan açlık ve avlanma nedeniyle oluşur. Baykuş pençeleri tüylü ve çok güçlüdür. Baykuşun pençeleri keskin ve kavislidir, kurbanı hızla almasına ve tutmasına yardımcı olurlar.
Baykuşun uçuşu neredeyse sessizdir, bunun nedeni tüylerin özel yapısıdır. İlk dış tüyler tırtıklı bir yapıya sahiptir. Üçüncü ve dördüncü tüy baykuşları diğerlerinden daha uzundur. Kuyruk yuvarlanır, kesilir ve kuyruk tüyleri bükülür. Baykuşun kanat açıklığı yaklaşık 142-200 santimetredir. Bu kuşlar çok hızlı uçarlar: uçuşta baykuşun hızı 80 km/saate ulaşır.
Gagaları kıvrık bir yapıya sahiptir ve eti koparmak için özel olarak evrimleşmiştir. Baykuş şeklindeki kafalar, herhangi bir rahatsızlık ya da zarara yol açmadan başlarını 180 ya da 270 dereceye çevirebilirler. Baykuş kuşu bir yırtıcıdır ve avı izlemelidir, bu yüzden gözler yanlarda değil, ön taraftadır. Baykuşun gözleri hareketsiz ve sadece dümdüz gözükür. Görüşün yönünü değiştirmek için kuşun kafasını çevirmesi gerekir. Baykuşun görüş açısı 160 derecedir ve diğer kuşlardan farklı olarak vizyonu dürbündür.
Bir baykuş dünyayı siyah beyaz olarak görür. Baykuşlar dünya çapında yaşarlar, sadece Antartika’da bulunmazlar. Rusya’da 17 çeşit baykuş vardır. Bu kuşların büyük bir kısmı ormanlarda bulunmaktadır ve sadece birkaç tanesi açık alanlarda yaşamaktadır. Çoğunlukla baykuş yuvalarda yaşar. Baykuş neredeyse her yerde bir ev bulur: ormanlarda, dağlarda, bozkırlarda ve çöllerde. Uzun kulaklı bir baykuş, açık alanlarda avlandığı gibi, her türlü tarlada yaşar ancak yuvalarını sadece ormanda yapar. Beyaz baykuş tundrada yaşar, kışın güneye doğru uçar, ormanlık yerleri sevmez. Sakallı Baykuş sadece yoğun ormanlarda yaşar.
Baykuş Türleri
Baykuş türleri arasında Alaca Baykuş, Balık Baykuşu, İshan Baykuşu, Kır Baykuşu, Kukumav Baykuşu ve Kulaklı Orman Baykuşu bulunmaktadır.
Baykuşlarda Avlanma ve Beslenme
Baykuşlarda avlanma alışkanlıkları, akrabalarına göre daha farklıdır. Genellikle baykuşların avlanma saatleri gece yarısıdır. Karanlıkta oldukça iyi bir görüşe sahip olan baykuşlar, gece vakti oldukça iyi bir avcıdır. Fare, tavşan, kertenkele, küçük kuşlar ve küçük yılanlar ile beslenirler.
Baykuşlarda Üreme ve Çiftleşme
Baykuşlarda üreme, genellikle sonbahar döneminde gerçekleşir. Kuluçka dönemleri 45 gündür ve bu süre sonunda yumurtalar çatlar. Yavrular savunmasızdır ve anne-baba tarafından beslenir.
Baykuş Ömrü
Baykuş ömrü ortalama 16 yıldır. Ancak bu süre değişkenlik gösterebilir. Çünkü yırtıcı akrabaları ile aynı habitatta yaşar ve bazen besin sıkıntısı oluşabilir.
Baykuşlar Hakkında İlginç Bilgiler
Baykuşlar hakkında ilginç bilgiler arasında göz yapısı vardır. Baykuşlar gözlerini hareket ettiremez ancak başlarında bulunan omurlar sayesinde 270 derecelik bir görüş açısına sahiptir.