Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Kuşlar
leylek
Email :5211

Leylek bir kuş türüdür. Leylek ailesi bacakları, boynu ve uzun gagaları olan orta ve büyük kuşlardan oluşan 19 türden oluşmaktadır. Bunlar ağırlıklı olarak beyaz ve siyah tüy rengi ile hareketli kuşlardır. Su kuşlarının büyük çoğunluğu gibi, hayvanların tüyleri tarafından su geçirmez hale getirmek için yaydığı mukusun üretilmesinden sorumlu olan uropigiana bezi de vardır. Göğüs kasları güçlüdür ve yüksek irtifada uçmayı mümkün kılar. Leylekler esas olarak böcekler, balıklar ve diğer su omurgalılarıyla beslenirler. Leylek nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda bu canlıların diğer özelliklerini de merak etmektedir.

Leylek Özellikleri

Leylek özellikleri konusuna bakıldığında pek çok faktörden bahsetmek mümkün olabilmektedir. Grubun en temsilci türü Beyaz Leylek’tir. Gaga ve bacakları uzun ve kırmızıdır. Leylekler böcekler, balıklar, amfibiler, sürüngenler, küçük  memelilerden oluşan bir besin grubu ile beslenmektedir. Çift, çeşitli üreme mevsimlerinde kullanılabilen zemine yuvalarını inşa eder. Dişi genellikle yılda yaklaşık 30 gün sonra yumurtadan çıkacak 4 yumurta yumurtlar. Yavrular yaklaşık iki ay sonra yuvadan ayrılırlar ancak bu süre sonunda yaklaşık 15 gün boyunca ebeveynleri tarafından beslenmeye devam ederler. Leylek tarihçesi konusuna bakıldığında bu özelliklerden başka faktörlerden de bahsedilebilmektedir.

Leylek Türleri

Leylek türleri yaşam alanlarına göre farklılık göstermektedir. Afrika, Avrupa ya da Asya leyleklerin yaygın olarak yaşadığı bölgeleri oluşturmaktadır. Bu canlılar göçmen olduklarından dolayı sıcağa da dayanıklı canlılar olarak bilinmektedir. Yılda 2 defa farklı bölgelere göç ederek yaşamlarını sürdürmeye çalışırlar. Hatta pek çok leylek türü geçici yuva yaparak göç etmeye devam etmektedir. Genellikle siyah beyaz olan leylek türlerinden en çok bilineni ise Ak Leylek’tir.

Leyleklerde Avlanma ve Beslenme

Leyleklerde avlanma ve leyleklerde beslenme diğer kuşlar ile hemen hemen aynıdır. Yengeç, solucan, böcek, yavru kuşlar, fareler ya da kurbağalar onlar için yaşam kaynağıdır. Genellikle bu tür gıdalar alan leylekler, uzun süre aç kalabilen canlılar değildir. Son derece hızlı bir şekilde uçarlarken yiyeceklerini de çok uzak mesafelerden seçebilirler. Bu döngü her gün bu şekilde devam etmektedir.

Leyleklerde Üreme ve Çiftleşme

Leyleklerde üreme ve leyleklerde çiftleşme farklı şekillerde gerçekleşmemektedir. Bu canlılar yılda bir defa yumurta bırakmaktadır. En az 4 yumurta bırakan leylekler, yavruları büyüyüp palazlanana kadar da bakımlarını sürdürmektedir. Bunun sonucunda ise yavrular yumurtadan çıkıp büyüyene kadar anneleri tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Tüm eğitimler de yine anne leylekler tarafından verilir.

Leylek Ömrü

Leylek ömrü pek çok faktör tarafından etkilemektedir. Bu faktörler arasında besin zincirinin sağlanması ya da iklim gibi faktörlerin yanı sıra göç olayları da etkilidir. Göç esnasında yabani bir hayvanın saldırısına maruz kalan pek çok leylek türünden de bahsedilebilmektedir. En büyük kuş türlerinden biri olan leylekler 25 yıl kadar yaşayabilmektedir. Bugüne kadar en uzun yaşamış olan leylek ise 39 sene ile ak leylektir.

Leylekler Hakkında İlginç Bilgiler

Leylekler hakkında ilginç bilgiler konusundan bahsetmek de mümkün olabilmektedir. Bu bilgiler, pek çok kişi tarafından merak edilen; ancak çok da bilinmeyen gerçeklerdir.

  • Leylekler yavrularına aile olarak bakmaktadır. Hem erkek hem de dişi leylek yavruyu sahiplenir ve gelişimi ile ilgili her türlü eğitimi de verir.
  • Dünya üzerinde 19 tane bilinen leylek türü vardır.
  • Avrupa’da ve Asya’daki leyleklerin çoğu genellikle Afrika’da yaşamaktadır.
  • Leyleklerin tek görülmediği yer ise Antarktika kıtasıdır. Bu alanlarda leyleklere pek rastlanmaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tavsiye Edilen Yazılar